p

Globaalit haasteet vaativat nopeita toimia


 ”Maiden, kuten Suomen ja Tanskan hyvinvointi perustuu pitkälti niihin päätöksiin, joita tehtiin viisi vuosikymmentä vuotta sitten. Nyt me voimme nauttia omien vanhempiemme ja isovanhempiemme työn hedelmistä. Samalla tavalla meidän pitäisi kyetä tekemään päätöksiä, jotka hyödyttäisivät seuraavia sukupolvia.”

Näin toteaa tanskalainen Finn Tarp, 59, joka aloitti syyskuun alusta nelivuotiskautensa WIDER-UNUn johtajana. Helsinkiin vuonna 1984 perustettu tutkimuslaitos on osa YK:n yliopistoa ja erikoistunut kehitystaloustieteeseen.

”Finanssikriisi ei ole mikään syy vähentää kehitysapua, jonka osuus on edelleen suhteellisen pieni tuen antajien budjeteissa. Yhdellä dollarilla on paljon suurempi merkitys köyhissä kuin rikkaissa oloissa”, toteaa WIDERin uusi johtaja Finn Tarp.

”WIDERissa tutkitaan köyhyyttä ja epätasa-arvoa; kuinka ne ymmärretään ja kuinka niitä mitataan”, toteaa Tarp.

”Meillä on nyt edessä valtavia haasteita, kuten ilmastonmuutos, finanssikriisi ja ruokakriisi, joiden suhteen on tehtävä päätöksiä heti. WIDERin tehtävänä on tehdä tutkimusta ja analyysia ja esittää sen perusteella suosituksia ja mahdollisia ratkaisuja päätöksentekijöille.”

Välinpitämättömyyttä vaikea ymmärtää

Ennen siirtymistään Helsinkiin Finn Tarp on työskennellyt kehitystaloustieteen professorina Kööpenhaminan yliopistossa. Taloustieteilijällä on kuitenkin vankkaa ruohonjuuritason kokemusta kehitysyhteistyöstä Afrikassa ja Aasiassa.

 ”Vuodet Swasimaassa, Mosambikissa ja Vietnamissa ovat ilman muuta jättäneet jälkensä ajatteluuni, vaikka pyrinkin olemaan viileä taloustieteilijä”, toteaa Tarp.

”Voin tarkastella nälkää teoreettisena kysymyksenä, mutta olen myös nähnyt lasten kuolevan nälkään silmieni edessä. Siksi minun on hyvin vaikea ymmärtää välinpitämättömyyttä köyhyyden, epätasa-arvon ja aliravitsemuksen suhteen”.

”Kun lehdet kirjoittavat esimerkiksi Tanskassa siitä, kuinka leipä on kallistunut, merkitsee sama uutinen Mosambikissa paljon enemmän, sillä leipä vie huomattavasti suuremman osuuden tuloista Mosambikissa kuin Tanskassa”, vertaa Tarp.

”Olemme nyt suunnittelemassa tutkimuksen suuntaviivoja seuraaville vuosille. Pohdimme muun muassa sitä, voisiko ulkomainen kehitysapu toimia jotenkin paremmin.

Kaiken tavoitteena on se, että köyhyys vähenisi ja maailma voisi muuttua enemmän tasa-arvoiseksi ja toimia ekologisesti kestävällä pohjalla.”

Lähde: global.finland

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.