p

Ennustekartta ilmastovaikutuksiin

Britannian ilmatieteenlaitoksen (Met Office Hadley Centre) ja muiden johtavien ilmastotutkijoiden yhteistyönä tekemä ennustekartta kuvaa seurauksia, ellei ilmastonlämpenemistä saada pysähtymään alle 2 asteeseen. Kartta kuvastaa joitakin vaikutuksia jos keskilämpötila nousee 4 C° esiteolliseen aikaan verrattuna. Ennustekartta on tehty käyttäen viimeisempiä vertaisarvioituja alan tutkimustietoja.


Joulukuussa kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa Kööpenhaminassa on hallitusten pyrkimyksenä saada aikaan sopimus jolla rajoitetaan keskilämpötilan nousu alle kahden asteen. Jos keskilämpötila nousee enemmän kuin kuin kaksi astetta on sillä vakavia vaikutuksia maailmaan.

Kartta osoittaa ettei keskimääräinen lämpötilan nousu jakaudu tasaisesti eri puolille maapalloa. Maa-alueet kuumenevat nopeammin kuin merialueet. Pohjoisilla leveysalueilla erityisesti arktisilla alueilla lämpötilan nousu on suurempi. Keskimäärin lämpötila maa-alueilla voi nousta 5,5 ° C  esiteollisesta ajasta.

Ihmisen toiminnasta aiheutuvia vaikutuksia kartta tuo esiin joilla on vakavia seuraamuksia mm. veden saatavuus, maatalouden tuottavuus, äärimmäisiä lämpötiloja, kuivuutta, metsäpaloja sekä merenpinnan nousun.

Satojen odotetaan laskevan kaikkien tärkeimpien viljakasvien tuotantoalueilla. Puolet kaikista Himalajan jäätiköstä, jotka ovat olleet jääkaudesta lähtien ja ollut tärkeä sulamisvedestä johtuva lähde alueelle vähenee merkittävästi vuoteen 2050 mennessä. Sillä on vakavia vaikutuksia suuren alueen vedensaantiin.

Kartta osoittaa etteivät panokset voisi olla suurempia Kööpenhaminan ilmastoneuvotteluissa joulukuussa. Kartta havainnollistaa tuhoisia vaikutuksia joita aiheutuu ellei  keskilämpötilan nousua rajoiteta alle kahteen asteeseen. Jos päästöt jatkuvat nykyistä tahtia odotetaan maapallon keskilämpötilan nousevan 4 ° C vuosisadan loppuun mennessä, jopa huomattavasti aikaisemmin. Tiede kertoo meille, että tällä on vaikutuksia kaikkialla maailmassa, joten meidän on nyt ryhdyttävä toimiin päästöjen vähentämiseksi, jotta veden ja ruoan puute estetään tulevaisuudessa.

Britannian Ulkoministeri David Miliband sanoi: "Emme voi selviytyä neljän asteen maailmassa. Tämä kartta osoittaa selkeästi haasteen  laajuuden, ilmastonmuutos on todella maailmanlaajuinen ongelma, joka on maailmanlaajuisesti ratkaistavissa, ja se ratkaisu meillä on aivan käden ulottuvilla".

Lähde: MetOffice Hadley Centre


Lue Leo Straniuksen kirjoitus 4.11.2009: "Tilanne on huolestuttava" CO2-raportin sivulta >>


0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.