p

STUK ei kelpuuttanut Olkiluodon automaatiojärjestelmiä

Olkiluotoon nousevan ydinvoimalan digitaaliset automaatio- ja turvahallintojärjestelmät odottavat asentamista Saksassa ja Irlannissa. Rakennuttajan, ranskalaisen ydinvoimayhtiön Arevan mielestä ne ovat valmiit.

Säteilyturvakeskus (STUK) ei järjestelmiä kelpuuta. ”Meidän tarkastuksemme on ilmeisesti ollut ensimmäinen kerta, kun joku katsoo kriittisesti Arevan ohjelmointiteknologiaa”, STUK:in pääjohtaja Jukka Laaksonen sanoo Energia-lehden haastattelussa. ”Arevalla on ollut suunnittelussa ongelmia eikä siihen riittävästi kapasiteettia. Ydinvoimalaa ei käynnistetä ennen kuin automaatiojärjestelmät on osoitettu luotettaviksi.”

Ohjelmoitavat automaatiojärjestelmät ovat olleet muilla aloilla kuten esimerkiksi tuotantoteollisuudessa, lentokoneissa tai laivoissa käytössä jo vuosikausia.

Ydinvoimaloihin digitaalinen automaatio on tullut hitaasti, vaikka sen avulla voimaloita voidaan suojata ja säätää huomattavasti analogisia järjestelmiä tarkemmin.

”Ongelmana on se, että ohjelmoinnin osoittaminen virheettömäksi on vaikeaa. Sen vuoksi ydinvoima-alalla uuteen tekniikkaan siirtyminen on ollut hidasta ja se tapahtuu vasta nyt, kun analogisia järjestelmiä uusiin laitoksiin eikä myöskään vanhoihin laitoksiin ikääntyvien tilalle ei ole enää saatavilla”, Laaksonen sanoo.

”Me edellytämme, että Olkiluodossa on kaksi toisistaan riippumatonta turvajärjestelmää, jotka käyttävät eri teknologiaa eivätkä ole yhteyksissä keskenään. Myöskään käyttöä ohjaava järjestelmä ei saa aiheuttaa signaaleja turvajärjestelmiin”, Laaksonen kertoo.

STUK vaatii, että Areva esittää järjestelmien rakenteesta riittävän yksityiskohtaiset kuvaukset, korjaa järjestelmissä havaitut virheet ja testaa järjestelmät läpikotaisin ennen Olkiluotoon lähettämistä.

Kahden digitaalisen järjestelmän lisäksi STUK vaatii Olkiluotoon myös kiinteästi langoitetun turvajärjestelmän, jolla operaattori voi tarvittaessa pysäyttää reaktorin ja käynnistää jäähdytysjärjestelmät.

Areva rakentaa Ranskaan Flamanvilleen uutta ydinvoimalaa vastaavalla reaktorilla, mutta ranskalaiset eivät rakenna sinne analogista turvajärjestelmää. Vasta suunnitteluvaiheessa olevat britit vaativat ydinvoimaloihinsa samantasoisia turvajärjestelmiä kuin suomalaiset, samoin amerikkalaiset.

”On hyvä, että näistä asioista keskusteltaessa me eri maiden viranomaiset olemme samoilla linjoilla. Arevan on pakko ottaa huomioon myös muiden maiden vaatimukset, ei vain pienen Suomen”, Laaksonen sanoo.

Lähde: Energia-lehti

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.