p

Pohjoiset alueet lämpimämpiä kuin 2000 vuoteen

Arktisella alueella eli 60. leveyspiiriltä pohjoisnavalle ulottuvalla alueella on nyt lämpimämpää kuin 2000 vuoteen, osoittaa kansainvälisen tutkijaryhmän tekemä lämpötilakartoitus, kertoo YLE-tiede.

Arktinen alue jäähtyi hitaasti, 0,2 astetta tuhatta vuotta kohden ajanlaskumme alusta 1900-luvulle, jolloin suunta kääntyi. Jäähtyminen johtui luonnollisesta syystä eli maapallon asennon muuttumisesta auringon suhteen. Suunnan muuttuminen lämpenemiseen johtuu suurella todennäköisyydellä ihmisen aiheuttamista kasvihuonepäästöistä. Ilman sitä vuoden keskilämpötila pohjoisilla alueilla olisi nyt keskimäärin 1,4 astetta alempi.

Menneet lämpötilat määritettiin järvien pohjasedimenteistä, puiden vuosirenkaista sekä aiemmin julkaistuista jäätiköiden kairauksista. Näytteitä on otettu Pohjois-Amerikasta, Euroopasta mm. Suomesta sekä Aasiasta. Lämpötilat pystyttiin määrittämään vuosikymmenen tarkkuudella koko ajalta. Tulokset osoittavat että neljä lämpimintä vuosikymmentä tutkitun 2000 vuoden aikana on ollut viimeisten 50 vuoden aikana. Viimeinen vuosikymmen, vuodet 1999-2008 on kaikkein lämpimin kymmenvuotisjakso.

Maapallon rata auringon ympäri ei ole aivan tasainen vaan siinä on säännöllisesti toistuvaa vaihtelua. Yksi niistä on maapallon akselin heiluminen, jonka jakso on noin 21 000 vuotta. Se vaikuttaa siihen mihin aikaan vuodesta maapallo on lähimpänä aurinkoa. Nyt lähin piste on tammikuun alussa, mutta 7000 vuotta sitten se oli syyskuussa. Siten pohjoiset alueet saivat 7000 vuotta sitten kesäaikaan enemmän auringonsäteilyä kuin nyt, mistä johtuen vuoden keskilämpötila oli korkeampi.

Tämä selittää osin jääkauden jälkeisen lämpökauden 6000-7000 vuotta sitten, jolloin Suomessakin kasvoi jaloja lehtipuita paljon pohjoisempana kuin nyt. Lämpötilan lähtiessä laskemaan ilmasto Suomessa viileni ja mm. kuusi pääsi tunkeutumaan idästä tänne.

Maapallon akselin asemasta johtuva pohjoisten alueiden jäähtyminen jatkuu vielä 4000 vuotta, jonka jälkeen auringon säteily alkaa lämmittää enemmän näitä alueita. Ilmaston muuttuminen kasvihuonekaasujen vaikutuksesta jatkuu siitä riippumatta ja arktiset alueet jatkavat lämpenemistä. Tilannetta pahentaa siihen liittyvä ns. positiivinen takaisinkytkentä: lämpeneminen pienentää jääpeitettä ja lyhentää lumipeitteistä aikaa, joten auringon säteily pääsee pureutumaan tummaan maaperään ja mereen tehokkaasti ja lämmittämään ilmastoa entistä enemmän.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.