p

Montrealin pöytäkirja on ensimmäinen aidosti globaali ympäristösopimus

Itä-Timorin liityttyä äskettäin allekirjoittajavaltioiden joukkoon tuli Montrealin pöytäkirjasta ensimmäinen kansainvälinen ympäristösopimus, jonka kaikki maailman maat ovat allekirjoittaneet. Yläilmakehän otsonikerrosta tuhoavien halogeeniyhdisteiden valmistusta ja käyttöä rajoittavan Montrealin pöytäkirjan (1987) vuosipäivää vietetään 16. syyskuuta.

Pöytäkirjan avulla yläilmakehän otsonikerrosta tuhoavien aineiden päästöt ovat laskeneet voimakkaasti. Pitoisuudet olivat korkeimmillaan vuonna 2000, minkä jälkeen ne ovat laskeneet noin 4 %. Koska aineet pysyvät pitkään ilmakehässä, on arvioitu, että yläilmakehä toipuu 1980-luvun tasolle vasta kuluvan vuosisadan jälkipuoliskolla.

Ensimmäisiä merkkejä maapalloa ultraviolettisäteilyltä suojelevan otsonikerroksen toipumisesta on kuitenkin jo havaittavissa, vaikka tunnetuin esimerkki, Etelämantereen otsoniaukko, oli suurimmillaan vasta kolme vuotta sitten vuonna 2006.

Montrealin pöytäkirjaa pidetäänkin yhtenä kansainvälisen ympäristönsuojeluyhteistyön malliesimerkkinä; sen ansiosta maailma on välttynyt laajamittaiselta otsonikadolta vain kahdessakymmenessä vuodessa. Näin laajalla otsonikadolla olisi ollut vakavia vaikutuksia ihmisten terveyteen ja ekosysteemien toimintaan maailmanlaajuisesti.

Lähde: Suomen ympäristökeskus, Ympäristöministeriö
Kuva: Nasa

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.