p

Japanin uudesta tavoitteesta suuntaa ilmastoneuvotteluille

Greenpeace pitää Japanin tulevan pääministerin ilmoitusta maan uudesta, aikaisempaa kunnianhimoisemmasta päästötavoitteesta tervetulleena, ja vaatii EU:ta ja Yhdysvaltoja ryhdistäytymään Japanin vanavedessä.

"Tämä on pitkään aikaan ensimmäinen teollisuusmaiden leiristä tullut merkki ilmastojohtajuudesta, jota neuvotteluissa kohti Kööpenhaminaa tarvitaan. Nyt vastaavaa johtajuutta kaivataan ennen kaikkea USA:n presidentti Barak Obamalta", kommentoi Greenpeacen ilmastovastaava Simo Kyllönen.

Japanin tuleva pääministeri on ilmoittanut nostavansa Japanin päästövähennystavoitetta 25 prosenttiin vuoden 1990 tasosta vuonna 2020. Ennen Japanin ilmoitusta teollisuusmaiden ilmoittamat päästövähennykset johtivat yhteensä vain 10-16 prosentin vähennykseen vuoden 1990 tasosta, vaikka nykytietämyksen mukaan ilmastokriisin välttäminen edellyttää teollisuusmaiden osalta vähintään 40 prosentin päästöjen vähentämistä vuoteen 2020 mennessä. Yhdysvaltojen senaatin käsiteltävänä oleva ilmastopaketti tähtää päästöjen vähentämiseen vaivaisella kolmella prosentilla vuoden 1990 tasosta.

"Maailman suurimmat taloudet, niin teollisuusmaat kuin kehitysmaatkin ovat sitoutuneet pitämään lämpötilan nousun alle kahdessa asteessa. Tähän saakka ristiriita tämän kahden asteen tavoitteen ja maiden päästövähennystavoitteiden välillä on kasvanut huolestuttavan suureksi. Toivottavasti Japanin uusi tavoite asettaa samalla uuden suunnan maiden tavoitteille ja tämä ristiriita poistuu ennen Kööpenhaminaa", Kyllönen sanoo.

Teollisuusmaiden päästövähennysten lisäksi päästöt on saatava laskuun myös kehitysmaissa. Tämän toteuttaminen edellyttää kehitysmaiden määrätietoisia päästövähennyssuunnitelmia ja -toimia, joita teollisuusmaiden on tuettava noin 110 miljardilla eurolla vuodessa.

"Tässä suhteessa myös EU-maiden on ryhdistäydyttävä: onnistunut sopimus vaatii päästöjen vähentämisen lisäksi rahaa. Rahoja koskevista luvuista myös EU on tarkoituksellisesti vaiennut, vaikka juuri niiden perusteella kehitysmaat päättävät omasta osallistumisestaan. Aika lukujen ilmoittamiseen on nyt", evästää Kyllönen EU:n päättäjiä ennen syyskuun puoliväliin kaavailtua ylimääräistä Eurooppa-neuvostoa.

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.