p

Hätätila ilmastonlämpenemisessä


Puolet ihmisen aiheuttamista hiilidioksidi päästöistä ilmakehään on tapahtunut viimeisen 30 vuoden aikana. Ihmiskunnan toiminta aiheuttaa siis liian suuret kasvihuonekaasu päästöt. Kuinka pitkälle voimme enää jatkaa jossa saavumme  tilanteeseen, josta ei ole paluuta ja ilmaston lämpeneminen karkaa käsistä, eikä vakavia seurauksia voida enää pysäyttää?

Tutkijat ovat laajalti sitä mieltä, että lämpötilan nousu on pidettävä alle kahdessa asteessa. Puolentoista asteen tavoite on välttämätöntä ettei hallitsemattomat tapahtumat käynnistyisi.

Todennäköisesti puolentoista asteen ylitys on luultavasti jo väistämätöntä, joten kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen nykyisestä tasosta on erittäin kiireellistä. Jos annamme päästöjen edelleen lisääntyä on se itsemurhaviesti. Tämä ei siis ole mikään vedonlyöntikilpailu jossa joku voisi voittaa. Ei, vaan tämä on venäläistä rulettia jossa lopuksi ei ole voittajia lainkaan, mutta häviäjiä olisimme kaikki.

Maapallon ilmasto on vaihdellut aina lämpimistä kausista - jääkauteen, mutta muutokset ovat olleet aina hitaita kaudesta toiseen. Nyt näyttää siltä, että ilmaston lämpeneminen tapahtuu erittäin nopeasti.

Maapallon menneisyydessä lämpimien kausien hiilidioksidipitoisuus on ollut yleensä n. 280 ppm ja jääkausien n. 180 ppm.  Ilmakehän nykyistä 385 ppm:n hiilidioksidi pitoisuutta ei ole ylitetty ainakaan viimeiseen miljoonaan vuoteen, jopa kahteenkymmeneen miljoonaan vuoteen.

Kuinka voimakkaasti ja nopeasti ilmasto tulee reagoimaan lämpenemiseen? Luultavasti vaikutukset ovat vakavemmat ja tulevat nopeammin kuin arvaammekaan. Ilmasto voi muuttua katastrofaalisesti 50 vuodessa, kertoo CO2 raportti sivullaan.  Mielestäni nykyisessä tilanteessa, jossa kasvihuonekaasut lisääntyvät jatkuvasti ja aiheuttavat todennäköisesti hallitsemattoman tilanteen ilmastoon pitää ryhtyä ripeästi välttämättömiin tilanteen vaatimiin toimenpiteisiin.

Pohjoisnapa saattaa sulaa jo 2030, on myöskin esitetty arvioita, että Arktinen jäämeri olisi kesäaikaan sulana jo vuonna 2015. Seuraukset ovat joka tapauksessa erittäin vakavat maapallon ilmastojärjestelmään. Arktisten alueiden lämpenemisellä vakavammat seuraukset kuin on uskottu.

Alustavat ilmastoneuvottelut ovat käynnissä ja kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että päästöjä tulee vähentää reippaasti, siis muiden maiden, kunhan oma maa ei tarvitse siihen osallistua. EU:ssa kädenvääntöä päästökiintiöistä, uutisoi Yle sivullaan.

Kööpenhaminan ilmastokokoukseen on aikaa reilut parisen kuukautta. Päästäänkö Kööpenhaminassa riittävän kattavaan sopimukseen, vai tuleeko uudesta ilmastosopimuksesta jonkinlainen kompromissisopimus, torso? Pahoin pelkään, että näin saattaa käydä. Toivottavasti olen väärässä. Meillä on vielä mahdollisuus pysäyttää ilmastonlämpeneminen alle kahteen asteeseen mutta se vaati, että toimimme nyt heti!

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.