p

Olkiluoto 3 -tyyppisen reaktorin hinta yllätti Kanadassa

Kanadassa Ontarion provinssin hallitus sai kylmän suihkun saatuaan tarjouksen Atomic Energy of Canadalta kahdesta 1200 megawatin reaktorista, kertoo The Star -lehti. Hintapyyntö on 16 miljardia euroa, kahdeksan miljardia euroa reaktoria kohden.

Atomic Energy of Canada jätti ainoan hyväksyttävän tarjouksen. Myös ranskalainen Areva jätti 14,6 miljardin euron tarjouksen kahdesta Olkiluoto 3 -tyyppisestä 1600 megawatin reaktorista, mutta tarjousta ei hyväksytty, koska Areva ei ollut valmis Ontarion hallituksen asettamiin ehtoihin hankkeen riskien jaosta.

Kummatkin tarjoukset ylittävät selvästi sen, minkä Ontarion hallitus olisi ollut valmis hyväksymään. Ydinvoiman rakentaminen onkin nyt pistetty jäihin.

"Kanadan esimerkki kertoo karua kieltä Olkiluoto 3-tyyppisten reaktoreiden todellisista kustannuksista, jotka Suomessa ovat paljastuneet vasta rakentamisen aikana. Kun nämä huikeat summat ovat selvillä, ei ole mikään ihme ettei tarjouksia hyväksytä. Arevan hakemuksen hylkääminen on myös jälleen kerran osoitus Olkiluoto 3:n rakennuttajan haluttomuudesta ottaa vastuuta prototyypin rakentamisen ongelmista", sanoo Greenpeacen ilmastovastaava Simo Kyllönen.


0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.