p

Olkiluodon reaktorityyppi ei täytä Britannian turvavaatimuksia

Iso-Britannian ydinturvallisuusviranomaiset ovat ilmoittaneet, ettei EPR-reaktoreille tulla antamaan lupaa, ellei reaktorin turvajärjestelmiin tehdä heidän vaatimiaan merkittäviä muutoksia. EPR-reaktorityyppi on sama, jolle Suomen viranomaiset ovat antaneet rakennusluvan Olkiluotoon. Britannian viranomaisen mukaan reatorityypin hallintajärjestelmät on nykyisellään suunniteltu siten, ettei reaktorin turvallista toimintaa voida taata.

Times uutisoi tänään Iso-Britannian turvallisuusviranomaisten reaktorin rakentajayhtiö Arevalle ja energiayhtiö EDF:lle lähettämästä kirjeestä, jossa he esittävät vakavat huolensa EPR-reaktorin turvajärjestelmistä.

"Kyse on samasta vakavasta huolesta, johon Greenpeace tarttui aiemmin tänä keväänä, kun turvajärjestelmien ongelmat tulivat ilmi Suomessa. Ero Suomeen on tässä kuitenkin se, että Briteissä ehdotetun reaktorityypin turvallisuudesta halutaan varmistua ennen luvan myöntämistä. Meillä voimalan rakennuslupa taas annettiin ilman varmuutta reaktorin järjestelmien toimivuudesta ja turvallisuudesta. Lausunnossamme voimalaitoksen rakennuslupahakemukseen vuonna 2004 kiinnitimme tähän huomiota ja vaadimme luvan täyttymisen arvioimista vasta sitten, kun tekniset tiedot mm. elektronisista turva- ja ohjausjärjestelmistä on olemassa. Näin ei tapahtunut, vaan lupa annettiin järjestelmälle, jota muut maat pitävät ydinturvallisuuden osalta riittämättömänä", kertoo Simo Kyllönen Greenpeacesta.

Olkiluotoon rakenteilla oleva EPR-reaktori on maailman suurimman ja monimutkaisimman ydinreaktorin prototyyppi. Se myytiin suomalaisille maailman turvallisimpana reaktorina, mutta ydinturvallisuuslainsäädännön edellyttämät turvaratkaisut olivatkin olemassa ainoastaan Arevan esitteissä. Elektroniset turva- ja hallintajärjestelmät ovat ydinvoimalan haavoittuvin ja vaativin osa. Järjestelmät säätävät muun muassa reaktorin tehon, säätösauvojen asennon sekä jäähdytysjärjestelmän toiminnan ja paineet. Niiden täytyisi pystyä takaamaan voimalan turvallinen jäähdytys eri onnettomuustilanteissa.

"Suomen tapa ostaa prototyyppi varmistumatta sen turvallisuudesta on osoittautumassa juuri niin riskialttiiksi ja kalliiksi projektiksi, kuin päästöstä tehtäessä vuonna 2002 toimme esiin. Toistamme yhä vaatimuksemme, että ministeri Pekkarisen tulisi jäädyttää rakennuslupa kunnes reaktorityypin ydinturvallisuus pystytään takaamaan," toteaa Kyllönen.

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.