p

Nälkä vie ojasta allikkoon

Itä-Afrikassa kuivuus ja globaali lama ovat vaikeuttaneet ihmisten tilannetta entisestään. Kun viljelmät eivät tuota eikä töitä ole, keinot selviytymiseen ovat vähissä. Erityisesti naiset ja lapset joutuvat pakon sanelemina tilanteisiin, jotka pahentavat heidän elämäänsä entisestään.

Esimerkiksi Tansaniassa viime vuosien aikana merkittävästi lisääntynyt maalta kaupunkeihin muutto on johtanut siihen, että monet lapset elävät kaupungeissa kadulla tai työskentelevät orjuutta muistuttavissa oloissa, esimerkiksi kotiapulaisina. Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM ja Tansanian hallitus sekä kansalaisjärjestöt ovatkin ryhtyneet mittaviin toimiin katulasten ja kotoaan vietyjen lasten auttamiseksi.

Kuinka lapset ylipäätään joutuvat kadulle tai kotiorjuuteen? On selvää, ettei kukaan vanhempi lähetä lastaan tieten tahtoen huonoihin oloihin. Jotkut lapsista saattavat olla orpoja, joilla ei ole ketään, joka huolehtisi. Monet joutuvat jättämään kotinsa, kun vanhemmilla ei ole varaa elättää isoja perheitään. IOM:n ja tansanialaisten kansalaisjärjestöjen mukaan vanhemmat lähettävätkin lapsensa kaupunkiin hyvässä tarkoituksessa, uskoen, että näillä on siellä paremmat oltavat.

Totuus on kuitenkin karu. Lapset joutuvat usein kerjäämään kadulla, tai heidän isäntäperheensä teettää heillä kohtuuttomasti kotitöitä, ei maksa palkkaa, antaa liian vähän ruokaa ja pahimmassa tapauksessa pahoinpitelee lapsia. Näiden lasten tukemiseksi perustetuissa järjestöissä työskentelevät ovat huomanneet, että monet lapset kärsivät vakavista mielenterveysongelmista. He ovat aggressiivisia ja masentuneita, eivät luota ihmisiin ja tuntevat syyllisyyttä tilanteestaan.

Asiaa pahentaa se, että henkilöt, jotka ovat tarjonneet heille töitä kaupungissa, ovat usein sukulaisia tai perhetuttavia, joihin lapset (ja heidän vanhempansa) ovat luottaneet. Petetyksi tuleminen johtaa monen lapsen kohdalla eristyneisyyteen, itseluottamuksen kariutumiseen, emotionaaliseen vetäytymiseen ja joskus jopa hermoromahdukseen.

Prostituutiolla rahat ruokaan

Naiset ja tytöt puolestaan joutuvat yhä useammin turvautumaan itsensä myymiseen. The East Afrikan -lehdessä kerrottiin taannoin kenialaisesta Eliza Wayua -nimisestä naisesta, joka elättää yksin kahta lastaan ja anoppiaan. Päivittäin Eliza ajaa polkupyörällä vilkasliikenteisen Mombasa-Nairobi -tien varrella sijaitsevaan lähimpään kaupunkiin, jonne on matkaa kymmenen kilometriä. Hän jättää polkupyöränsä vartijalle ja katoaa yöhön, kohti tien varteen pysäköityjä rekkoja.

Kibwezin alueella, jolla Elizakin asuu, kolme neljäsosaa ihmisistä elää köyhyysrajan alapuolella. Maa on puolikuivaa ja lähes viljelykelvotonta. Hiilenpoltto on ollut asukkaiden ainoa tulonlähde, mutta kuivuuden myötä puuta ei riitä hiilenpolttoon. Prostituutio on nyt monen ainoa mahdollisuus. World Visionin mukaan joka kolmas alueella asuvista aikuisista on hiv-positiivinen ja kuivuus on nostanut viimeisen puolen vuoden aikana selvästi uusien hiv-tartuntojen määrää.

Sen sijaan että naisia ja tyttöjä pyrittäisiin saamaan pois prostituution parista, joka voi pelastaa nälkäkuolemalta, heille painotetaan turvaseksin merkitystä. Ann Soila, prostituoitu ja prostituoitujen tukiryhmän vetäjä, kertoo, että tytöt ja naiset ovat niin epätoivoisia, etteivät he vaadi kondomien käyttöä, vaan ottavat mieluummin riskin saada hiv-tartunta, ellei heillä sitä jo ole.

Yksi syy siihen, ettei kondomeja käytetä, lienee se, että turvaseksistä tienaa vähemmän. Soilan mukaan seksistä veloitetaan vähän alle kaksi euroa kondomin kanssa ja yli neljä euroa ilman. Ero on merkittävä, ostaahan parilla eurolla ruoat päiväksi. Noidankehää pahentaa myös se, että vaikka nainen haluaisikin käyttää kondomia, asiakas päättää. Edelleen, kondomeja ei ole edes niitä haluaville tarpeeksi tarjolla.

Epätoivoiset ihmiset tekevät epätoivoisia tekoja. Ottavat riskin saada hiv-tartunta tai lähettävät lapsensa kaupunkiin tietämättä mikä heidän kohtalonsa siellä on.

Kirjoittaja: Johanna Latvala
Lähde: global.finland

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.