p

Greenpeace dokumentoi pohjoisen pallonpuoliskon jäätiköiden sulamista

Greenpeace on yhdessä arvostettujen tutkijoiden kanssa tutkimusmatkalla Arctic Sunrise-aluksella pohjoisella napa-alueella dokumentoimassa ilmaston lämpenemisen vaikutuksia. Heinäkuun alun ajan tutkimuskohteena on ollut Petermannin jäätikkö, joka sijaitsee Grönlannin luoteisrannikolla. Jäätiköstä odotetaan lähiviikkoina irtautuvan viiden miljardin tonnin painoinen osa, joka on viisi kertaa suurempi kuin viime vuonna raportoitu 29 neliökilometrin laajuinen murtuma.

Petermannin jäätikkö on yksi Grönlannin mannerjäätä paikoillaan pitävistä jäähyllyistä. Sen hajoaminen sulamisen seurauksena on esimerkki siitä, kuinka arktiset jäätiköt sulavat tutkijoiden ennustuksia nopeammin. Petermannin jäätikölle johtava Naresin salmi on normaalisti navigointikelpoinen vasta elokuussa, mutta tänä vuonna salmi oli suurimmaksi osaksi vapaa jäästä jo heinäkuun alussa. Salmen katkaisevan kiintojään reuna oli myös paljon normaalia pohjoisempana, mikä teki Arctic Sunrisen matkan Petermannille paljon ennakoitua helpommaksi.

"Tutkimusmatkan tarkoituksena on lisätä tietoa siitä, kuinka Grönlannin mannerjää ja jäätiköt reagoivat ilmastonmuutokseen, ja kuinka ne vaikuttavat merenpinnan nousuun", sanoo matkalla mukana oleva tohtori Jason Box Byrd Polar Research Centeristä.

"Oleskelu Petermannin jäätiköllä on ainutlaatuinen mahdollisuus tehdä tutkimuksia kaukaisella ja vaikeasti saavutettavalla alueella kaukana pohjoisessa. Tekemämme huomiot ovat tavanomaisen tutkimuksen saavuttamattomissa", jatkaa Box.

Matkan ensimmäisellä osuudella on mukana myös brittiläinen jäätikkötutkija tohtori Alun Hubbard. Myöhemmin Grönlannin itäpuolelle sekä pohjoisen napajään reunamille jatkuvalle matkalle mukaan liittyy Suomessakin vieraillut jäätikkötutkija Gordon Hamilton Mainen yliopiston ilmastonmuutosinstituutista sekä Cambridgen yliopiston valtameritutkija tohtori Peter Wadhams.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.