p

Uusi merimetsojen pesien tuhotyö paljastui Suomenlahdella – asiasta jätetty rikosilmoitus

Kuluvana kesänä merimetson pesiä on tuhottu Suomen merialueilla ennätysmäärä, ja uusia tihutöitä paljastuu jatkuvasti. Tuorein tapaus havaittiin Inkoon saaristossa Suomenlahdella. Suomen ympäristökeskus jätti tapauksesta rikosilmoituksen.

Inkoon Ryssharunin luonnonsuojelualueella pesii runsaan kahdensadan parin merimetsoyhdyskunta, jonka pesät havaittiin tuhotuiksi, kun Suomen ympäristökeskuksen lintulaskija kävi pesimäluodolla 23. päivä kesäkuuta. Pesien lähettyvillä havaittiin rikottuja munia ja lähes kaikki pesät olivat tyhjiä munista ja poikasista. Häirintä on todennäköisesti aiheuttanut haittaa myös muulle pesimälajistolle. Luodolla pesii muun muassa vesilintuja, kahlaajia ja lokkeja.

Suomen ympäristökeskus on pyytänyt poliisia selvittämään, onko rikosta tapahtunut ja poliisia ryhtymään asian vaatimiin toimenpiteisiin.

Merimetsot ja niiden pesät on rauhoitettu luonnonsuojelulailla. Laki kieltää rauhoitettuihin eläinlajeihin kuuluvien yksilöiden tahallisen tappamisen tai pyydystämisen sekä pesien ja munien vahingoittamisen sekä tahallisen häiritsemisen erityisesti eläinten lisääntymisaikana. Myös EUn lintudirektiivin artikla 5:ssä kielletään lintujen tappaminen, pesien tuhoaminen ja häirintä.

Lähde: Suomen ympäristökeskus

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.