p

Hiilidioksidipäästöt vaikuttavat lineaarisesti ilmaston lämpenemiseen

Professori Damon Matthews (Concordia University's Department of Geography) kollegoineen löysi suoran suhteen hiilidioksidipäästöjen ja ilmastonlämpenemisen välillä. Tutkimuksessa käytettiin yhdistelmää maapallon ilmastomalleja ja historiallisia ilmastotietoja. Tutkimustiedot osoittivat yksiselitteisesti, että siellä on lineaarinen suora suhde kumulatiivisten päästöjen ja ilmastonlämpenemisen välillä.

Tähän asti on ollut vaikea arvioida kuinka paljon ilmasto lämpenee tietyllä hiilidioksidi määrällä, koska on monitahoisia vuorovaikutus tekijöitä kuten, ihmisten aiheuttamat päästöt, hiilinielut, ilmakehän pitoisuudet ja lämpötilan muutokset. Matthews ryhmineen osoitti; huolimatta muuttujista kunkin hiilidioksidipäästöjen tuloksissa, kuitenkin maapallon lämpötila nousee riippumatta siitä, missä tai millä tavoin päästö tapahtuu.

Tutkimustulosten perusteella voidaan nyt sanoa; jos päästää tonnin hiilidioksidia aiheuttaa se 0.0000000000015 asteen lämpötilamuutoksen. Jos haluamme rajoittaa ilmaston lämpenemisen enintään 2 asteeseen, meidän on vähennettävä hiilidioksidipäästöjä huomattavasti nyt heti, myös ilmakehän CO2 pitoisuus on saatava vähenemään. (Ilmakehän turvallinen hiilidioksidipitoisuuden osuus on n. 320-350 ppm. (ef. huom.))

Toukokuussa 2009 ilmakehän hiilidioksidipitoisuus oli 390,18 ppm.

"Useimmat ihmiset ymmärtävät hiilidioksidipäästöjen johtavan ilmastonlämpenemiseen", sanoo Matthews, "mutta on paljon vaikeampi ymmärtää monitahoisia vuorovaikutus tekijöitä ja niiden seurauksia. Uuden havaintomme perusteella ihmiset voivat tehdä nyt luotettavia arvioita hiilidioksidin osuudesta ilmaston lämpenemiseen".

Ottaen huomioon tämän tutkimuksen ja muut viimeaikaiset tutkimukset, Matthews ja ryhmä kansainvälisiä ilmastotutkijoita kirjoitti avoimen kirjeen YK:n joulukuussa pidettävän ilmastokonferenssin osallistujille, - tunnustamaan tarve ja kehottaa puitesopimuksen tekijöitä ottamaan huomioon kumulatiivisten hiilidioksidipäästöjen rajoittamisen - jotta vältetään vaarallinen ilmastonmuutos.

Aiheesta uutisoi: ScienceDaily

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.