p

Grönlannin mannerjäätikön sulamisella suuri osuus merenpinnan tasoon

Photo by Sebastian Mernild

Uuden tutkimustuloksen mukaan Grönlannin mannerjäätikkö sulaa nopeammin kuin on odotettu. Tutkimusta johti University of Alaska Fairbanks:in tutkija Sebastian H. Mernild.

Tutkimustulokset osoittavat, että mannerjäätikkö vastaa lähes 25% maailmanlaajuisen merenpinnan noususta viimeisten 13 vuoden aikana. Tutkimus osoittaa myös merenpinnan nousevan yli 3 mm. vuodessa, - yli 50% nopeammin kuin keskimäärin aikaisemmin.

Tutkija Sebastian H. Mernild kumppaneidensa kanssa Yhdysvalloista, Englannista ja Tanskasta havaitsivat vuosina 1995 - 2007 yleisesti sademäärän laskeneen ja samalla mannerjäätikön sulamisen lisääntyneen.

Mernildin johtaman tutkimuksen mukaan mannerjäätikkö on menettänyt vuodesta 1995 keskimäärin 265 kuutiokilometriä vuodessa, joka on noin 0,7 mm maailmanlaajuisesta merenpinnan noususta. Nämä luvut eivät sisällä lämpölaajenemiskertoimia joten osuus voi olla jopa kaksinkertainen.

Lämpenevällä Arktisella alueella jään sulamisella on kaksi merkittävää vaikutusta mereen. Ensinnäkin kasvava vesimäärä edistää merenpinnan nousua, mikä puolestaan vaikuttaa rannikoihin eri puolilla maailmaa. Toiseksi sulavasta jäästä muodostuva vesi on makeaa vettä joka aiheuttaa suolapitoisuuden muutoksia maailman valtamerissä, joka puolestaan vaikuttaa merien ekosysteemeihin ja veden sekoittumiseen.

"Kasvavasta merenpinnan noususta tulee ongelmia tulevaisuudessa rannikon ihmisille eri puolilla maailmaa", sanoo Mernild. "Pienikin merenpinnan nousu voi olla ongelma näissä yhteisöissä. Toivomme, että tutkimus tarjoaa tarkkaa tietoa toimenpiteille, joita tarvitaan kun suojellaan ihmisiä ja yhteisöjä".

Grönlannin mannerjäätikkö on yksi tärkeimmistä indikaattoreista ilmastonmuutoksessa ja on ollut tutkijoiden kiinnostuksen kohteena viime vuosina.

Tutkimuksesta kertoi University of Alaska Fairbanks.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.