p

Olkiluoto 3:n lyhyt historia vuodesta 2003

Suomi on auttamattomasti jäämässä energiatuotannon kehityksestä muusta maailmasta jälkeen yltiöpäisen ydinenergia strategiansa vuoksi. Maailma on muuttunut ja nykyinen energiatuotantosuuntaus kestäviin ja ympäristö-ystävällisiin tuotantomuotoihin on kovaa vauhtia kasvamassa kaikkialla maailmassa, mutta ei Suomessa.

Suomalaisilla suurilla sähköenergiatuottajilla on tarkoitus massiivisilla tuotantomäärillä estää ympäristöystävällisten hajautettujen monipuolisten pienempien energia-tuotantomuotojen pääsy markkinoille. Energiatuotannon keskittäminen ydinvoimaan johtuu pelkästään ahneudesta ja halusta hallita sähkömarkkinoita, seurauksista välittämättä.
Olkiluoto 3:n rakentaminen on ollut alusta alkaen takkuista, rakentamisen laadusta on usein huomautettu, aikataulut ovat pettäneet, eikä riidoiltakaan ole vältytty. Ympäristöjärjestöt vaativat (7.5.2009) koko ydinvoimala työmaan pysäyttämistä laatuvirheiden, valvonnan ja turvallisuuskulttuurin puutteiden vuoksi.

Keräsin alle joidenkin artikkeleiden briefejä Olkiluoto 3:en historiasta vuodesta 2003 Turun Sanomien arkistosta aikajärjestyksessä vanhimmasta nuorimpaan.  Arkistosta jokainen artikkeli kokonaisuudessaan löytyy arkiston hae toimintoon sijoittamalla artikkelin otsikko. 

Olkiluoto 3:n lyhyt historia vuodesta 2003

Verkkolehti / Talous 16.3.2003 10:45:47
Kuudennen reaktorin periaatepäätöspaperit halutaan nippuun 2010
Isot sähköntuottajat aikovat jatkaa ydinvoiman lisärakentamisen valmisteluja myös nyt valmisteluvaiheessa olevien viidennen yksikön rakennustöiden päästessä vauhtiin. Tavoitteena on, että alalla on valmiudet hakea periaatepäätöstä kuudennen reaktorin rakentamiselle vuonna 2010.

Verkkolehti / Talous 17.10.2003 1:13:09
Olkiluodon kolmosesta tulee sähköteholtaan maailman suurin
Teollisuuden Voiman (TVO) ratkaisu Suomen viidennen ydinvoimalan tilaamisessa ei yllättänyt. TVO:n kolmas reaktori tulee Eurajoen Olkiluotoon yhtiön kahden nykyisen yksikön viereen. Tarjolla olleista neljästä vaihtoehdosta yhtiö valitsi suurimman länsieurooppalaisen reaktorin.

Online / Talous 8.1.2004 10:52:55
TVO jätti Olkiluoto 3:n rakentamislupahakemuksen
Viidennen ydinvoimalayksikön rakentaminen Eurajoen Olkiluotoon liikahti torstaina taas askeleen eteenpäin, kun Teollisuuden Voima jätti valtioneuvostolle ydinenergialain mukaisen hakemuksen rakentamisluvasta. 

Online / Talous 8.4.2004 13:09:57
Olkiluoto 3 etenee aikataulussa
Olkiluoto 3:n työmaalla louhitaan parhaillaan maata 3 000 kuution päivävauhdilla. Alueella myllää kymmenisen kaivinkonetta, dumppereita ja vaunuporakoneita, joita pitää vauhdissa 50 työntekijää. Syksyyn mennessä työväen määrä tuplaantuu. 

Verkkolehti / Pääkirjoitus 15.7.2005 4:00:46
Ydinvoimalan työmaa varmistaa rakennusalalle hyvän työllisyyden
Uuden ydinvoimayksikön rakentaminen Eurajoen Olkiluotoon on Satakunnalle ja Varsinais-Suomelle tervetullut piristysruiske. Erityisesti rakentajien hyvä työllisyystilanne on alueella turvattu useaksi vuodeksi. Myös konepajateollisuus ja palvelut saavat suurtyömaasta vauhtia rattaisiinsa.

Online / Kotimaa 17.2.2005 13:29:49
Viides ydinvoimala sai rakentamisluvan
Teollisuuden Voima voi aloittaa Suomen viidennen ydinvoimalan rakentamisen Eurajoelle. Valtioneuvosto myönsi torstaina ydinenergialain mukaisesti luvan Olkiluoto 3 -ydinvoimalayksikön rakentamiseen. Rakentamislupa tuli voimaan heti. 

Verkkolehti / Kotimaa 10.9.2005 4:02:00
Brittiasiantuntija: Suomi antoi hätiköidyn ydinvoimalaluvan
Brittiläisen ydinturva-asiantuntijan John Largen mukaan Suomen uudelle ydinvoimalalle ei olisi saanut myöntää rakennuslupaa. Konsulttiyritys Large & Associates selvitti ydinvoimalahanketta ympäristöjärjestö Greenpeacen pyynnöstä.
Verkkolehti / Etusivu 22.12.2005 9:01:29
Suomeen ei tarvita enää kuudetta ydinvoimalaa
Suomeen ei tarvita kuudetta ydinvoimalaa, koska suurteollisuus ei lisää enää sähkönkulutusta. Näin päättelee sähkömarkkinoiden kehitystä selvittänyt professori Mikko Kara.
- Rakenteilla oleva Olkiluoto kolmonen jäänee viimeiseksi suurvoimalainvestoinniksi, arvioi Kara, joka luovutti keskiviikkona raporttinsa kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkariselle (kesk).
Verkkolehti / Talous 26.1.2006 3:05:47
Olkiluoto 3:n viivästymistä puolella vuodella ei pystytä enää estämään
JARI RANTANEN
Teollisuuden Voima (TVO) arvioi, että Olkiluodon kolmas ydinvoimalayksikkö valmistuu tuottamaan sähköä ennen vuoden 2009 loppua. Näin kertoo projektijohtaja Martin Landtman.
Alkuperäisen aikataulun mukaan laitoksen piti valmistua keväällä 2009, mutta siihen pääsemisen kaikki myöntävät nyt mahdottomaksi.

Verkkolehti / Talous 27.1.2006 3:05:52
Uusia viivästyksiä ei enää odotettavissa Olkiluodossa
HEIKKI SANKKILA
Olkiluodon kolmannen ydinvoimalayksikön rakentamisessa ei ole laitostoimittaja Framatome ANP:n projektinjohtajan Ulrich Giesen mukaan enää odotettavissa uusia viivästyksiä keskiviikkona vahvistetun puolen vuoden viiveen jatkeeksi.

Verkkolehti / Kotimaa 7.3.2006 3:06:33
Ydinjäte jää Suomeen
Turun Sanomat
Ydinenergialain mukaan kaikki Suomessa syntyvä ydinjäte on loppusijoitettava Suomeen. Laki kieltää ydinjätteen tuonnin Suomeen.

Verkkolehti / Pääkirjoitus 19.4.2006 4:05:39
Outoa uhoa Olkiluodon ydinvoimalan urakoista
Eurajoen Olkiluodon uuden ydinvoimayksikön rakennustyömaa ei ole Rakennusliiton mielestä tähän mennessä ollut odotettu työllisyysruiske Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Valtaosa suurimmista urakoista on mennyt ulkomaisille yhtiöille. Työntekijöiden järjestö syyttää ulkomaisia urakoitsijoita halpatyövoiman suosimisesta.

Verkkolehti / Pääkirjoitus 7.6.2006 4:06:40
Suomesta ranskalaisten tuella uuden ydinvoiman mannekiini
Jos ajatellaan Suomelle tärkeitä valtiosuhteita, ensimmäisenä ei mieleen varmaan juolahda Ranska. Gallialaisten mielenkiinto kaukaista maatamme kohtaan on kuitenkin juuri nyt silmiin pistävän aktiivista. Siitä viestivät ainakin täällä vierailleen pääministeri Dominique de Villepinin ylitsevuotavan myönteiset lausunnot.
Verkkolehti / Talous 1.9.2006 2:36:58
Energiantuotannon keskittyminen katkaistava
Erja Hyytiäinen
Itsenäisten pienten energiayhtiöiden yhteenliittymä Voimatori vaatii valtiota karsimaan sähkömarkkinoilta epätervettä kilpailua. Keinoksi nähdään malli, jossa valtio suosisi hajautetun, paikallisen ja kotimaisia polttoaineita käyttävän sähköntuotannon rakentamista.
Verkkolehti / Talous 16.12.2006 1:32:20
Olkiluodon työmaata vauhditetaan ylitöillä
JARI RANTANEN
Olkiluodon ydinvoimalatyömaalla on aloitettu pitkään lupailtu kirivaihe työn pitämiseksi uudessa, liki kahdella vuodella venytetyssä aikataulussa. Rakennustyötä tehdään kahdessa kymmenen tunnin vuorossa ylitöitä teettäen.

Verkkolehti / Kotimaa 20.1.2007 1:32:34
Gallian kukkoilua
Ranskalaiselle ydinvoimajätille Arevalle Suomi on ollut kallis maa. Olkiluodon kolmannen ydinvoimalan työmaan arvioidaan tuottaneen yhtiölle jo 700 miljoonan euron tappiot.
Ranskassa Arevan taivalta on kuvailtu ?suomalaiseksi ristintieksi?.
Suomen Säteilyturvakeskus arvosteli viime kesänä ankarasti Arevan toimintaa Olkiluodon ydinvoimalatyömaalla.

Online / Kotimaa 11.9.2007 14:56:53
Teräsverhous korjataan Olkiluodossa
Säteilyturvakeskus on antanut luvan jatkaa hitsaustöitä Olkiluoto kolmosen suojarakennuksella. Rakenteilla olevan ydinvoimalan suojarakennuksen teräsverhousta hitsattiin yhteen kesäkuussa. Työn jälkeen tehdyissä tarkastuksissa hitsauksen laadussa todettiin ongelmia ja teräsverhouksessa muotovirheitä. Stuk määräsi elokuun alussa, että töitä saa jatkaa vasta kun ongelmat on selvitetty.

Verkkolehti / Kotimaa 31.10.2007 1:32:34
STUK puuttunut huomattavan usein Olkiluodon rakennusvaiheen valvontaan
HEIKKI KAUHANEN
Säteilyturvakeskus (STUK) on joutunut puuttumaan huomattavan usein Olkiluoto 3:n rakennustöiden valvontaan, turvallisuusmääräyksistä tiedottamiseen sekä eri toimijoiden rooliin ja vastuukysymyksiin. Puutteita on löydetty myös 
rakennusmateriaalien laadussa.

Verkkolehti / Etusivu 14.6.2008 2:32:18
Liliuksen mukaan Suomeen sopii vielä kolme ydinvoimalaa
Suomeen mahtuu Fortumin toimitusjohtajan Mikael Liliuksen mielestä hyvin kolme uutta ydinvoimalaa. Liliuksen mukaan ydinvoimalainvestointeja ei voi pohtia vain Suomen sähköntarpeen kannalta, vaan niitä on punnittava vähintään pohjoismaisen kysynnän perusteella.

STT / Talous 22.8.2008 14:53:52
STUK tekee eritystarkastuksen Olkiluodossa
Helsinki, STT Olkiluodon ydinvoimalatyömaan henkilökunta saa ensi viikolla vastailla Säteilyturvakeskuksen kysymyksiin turvallisuudesta. Haastattelujen tarkoituksena on selvittää, vastaako turvallisuuskulttuuri Teollisuuden Voiman (TVO) selvityksiä.  STUK kertoi tänään erityistarkastuksesta samalla, kun antoi työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) vaatimat lisäselvitykset töiden valvonnasta. Niissä STUK vakuuttaa, että Suomen ydinvalvonta on kansainvälistä huipputasoa eikä Greenpeacen vaatima riippumaton arviointi toisi Olkiluoto 3:n turvallisuuden varmistamiseen mitään lisäarvoa.  TEM:n teollisuusneuvos Risto Huttunen sanoo, että erityistarkastus Olkiluodossa tehdään STUKin omasta aloitteesta, ei ministeriön vaatimuksesta. - STUK itse varmaan parhaiten kykenee arvioimaan, onko tällainen selvitys tarpeen. Varmasti selvitys kannattaa tehdä.  Erityistarkastuksen tulosten pitäisi valmistua ensi viikon perjantaiksi. 

Verkkolehti / Talous 29.8.2008 2:32:00
Olkiluoto- kohusta tutkintapyyntö
Turun Sanomat
Väitteet Olkiluoto 3:n hitsaussaumoista ovat johtaneet Ylen uutisten mukaan poliisin tutkintapyyntöön. Bouyguesin varaprojektipäällikkönä toimiva diplomi-insinööri katsoo Ajankohtaisen kakkosen syyllistyneen kunnianloukkaukseen väittäessään työmaan hitsisaumoja virheellisiksi.

Alun perin yksikön piti valmistua tuotantokäyttöön kesäksi 2009, mutta nyt sähkön tuotannon aloittaminen siirtyy saman vuoden syksyyn.

STT / Talous 13.1.2009 16:26:16
Olkiluoto 3 valmistuu vasta kesäkuussa 2012
Turku, STT Teollisuuden Voiman ja Arevan kiistely Olkiluodon viivästymisestä jatkuu. Teollisuuden Voiman mukaan Olkiluodon kolmannen ydinvoimalayksikön valmistuminen venyy kesäkuuhun 2012. Myös laitostoimittaja Areva on vahvistanut TVO:n jo aiemmin esittämän arvion aikataulusta. Asiasta tiedotti Teollisuuden Voima tänään.  Alkuperäisen aikataulun mukaan laitoksen pitäisi olla jo lähes valmis, mutta rakennustyöt ovat kärsineet useista lykkäyksistä. TVO:n toimitusjohtajan Jarmo Tanhuan mukaan yhtiössä ollaan pettyneitä, että Areva ei ole saanut kirittyä aikataulua. TVO:n mukaan viivästyminen aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia, joista yhtiö aikoo vaatia korvauksia.  TVO ja Areva ovat kiistelleet pitkään siitä, kumpi vastaa Olkiluodon kolmosreaktorin viivästymisestä ja siitä aiheutuvista kuluista. TVO torjui edelleen Arevan aiemmin julkisuudessa esittämät syytökset siitä, että TVO:lla olisi osuutta viiveeseen.

Verkkolehti / Kotimaa 31.1.2009 1:31:13
Olkiluodon kolmosreaktorin viivästymisestä Suomen mittavin välimiesoikeuskiista
SEPPO SUDENNIEMI
Vaatimuksiltaan Suomen historian suurin välimiesmenettely Teollisuuden Voiman (TVO) ja Olkiluodon kolmosreaktoria rakentavan ranskalaisen Areva-Siemens-koalition kesken tapahtuu ehkä kokonaan ulkomailla. Kansainvälinen kauppakamari järjestää kiistaan asiantuntijoita ja välitystoiminta voi tapahtua Ruotsissa.
Verkkolehti / Talous 7.5.2009 2:31:12
Ympäristöjärjestöt pysäyttäisivät Olkiluoto-työmaan
Helsinki (STT)
Useat suomalaiset ympäristöjärjestöt vaativat, että työt Olkiluodon ydinvoimalatyömaalla pitäisi välittömästi pysäyttää.
Ydinvoimaa vastustavien järjestöjen mielestä toistuvat tiedot Olkiluoto 3:n rakentamisen laadun, valvonnan ja turvallisuuskulttuurin puutteista osoittavat, ettei uutta reaktoria voida käynnistää turvallisesti.
Kuva: Ekofokus

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.