p

Neste Oilista on tulossa maailman suurin yksittäinen palmuöljyn käyttäjä


Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan yhtiön investointisuunnitelmat kiihdyttäisivät Kaakkois-Aasian sademetsien tuhoa ja kasvattaisivat ilmastopäästöjä. Ympäristöjärjestö vaatii yhtiön suurinta omistajaa Suomen valtiota kantamaan vastuunsa ja lopettamaan palmuöljyn käytön polttoaineen raaka-aineena.

Palmuöljyn tuotanto on tärkein metsäkadon syy Kaakkois-Aasiassa. Sademetsän ja turvemaan raivaaminen aiheuttaa viidenneksen maailman ilmastopäästöistä eli enemmän kuin liikenne. Metsätuhon takia Indonesian kasvihuonekaasupäästöt ovat maailman kolmanneksi suurimmat. Tuho ajaa myös uhanalaiset lajit, kuten orangin ja Sumatran tiikerin, sukupuuton partaalle.

Neste Oilin NExBTL-dieselin pääraaka-aine on palmuöljy. Tutkijat ovat varoittaneet, että palmuöljyn tuottaminen hakatuilla alueilla on moninkertaisesti vahingollisempaa kuin tavanomaisten polttoaineiden käyttö.

Neste Oil on lisäämässä merkittävästi palmuöljydieselin tuotantoa investoimalla palmuöljyä käyttäviin jalostamoihin Porvoossa, Singaporessa ja Rotterdamissa. Porvoon toinen jalostamo valmistuu tänä vuonna, Singaporen arvioidaan valmistuvan vuonna 2010 ja Rotterdamin jalostamon vuonna 2011. Näiden suunnitelmien toteutuessa Neste Oil tarvitsee vähintään 1,5 miljoonaa tonnia palmuöljyä vuosittain, ja yhtiöstä tulee suurin yksittäinen palmuöljyn käyttäjä maailmassa. Tämän kysynnän kasvun tyydyttämiseksi tarvitaan vähintään 325 000 hehtaaria öljypalmuplantaaseja, mikä on enemmän kuin Luxemburgin pinta-ala. Neste Oilin investoinnit palmuöljydieselin tuotantoon kasvattavat maailmanlaajuista palmuöljyn kysyntää.

"Sademetsään raivatulla plantaasilla kasvatetun palmuöljyn käyttäminen autojemme polttoaineena on katastrofi ilmastonmuutoksen vastaiselle taistelulle ja metsien suojelemiselle. Neste Oilia ja Suomen hallitusta on pidettävä vastuullisena palmuöljydieselin tuotannon laajentamisen aiheuttamasta valtavasta ympäristölle aiheutuvasta vahingosta", sanoo Greenpeacen palmuöljykampanjoitsija Maija Suomela.

"Liikenteen päästöjen vähentämisessä ovat avainasemassa autojen energiatehokkuuden parantaminen sekä vähän energiaa käyttävän ja vähähiilisen liikennejärjestelmän luominen. Liikenteen uusiutuvan energian tavoitteen täyttäminen Suomessa onnistuu biokaasulla, maatalouden ja teollisuuden jätteillä sekä uusiutuvalla energialla tuotetulla sähköllä. Nämä ratkaisut todella vähentäisivät päästöjä sekä loisivat työtä ja liiketoimintaa Suomeen. Nesteen palmuöljydiesel vie tilaa kestäviltä ratkaisuilta", Greenpeacen energiavastaava Lauri Myllyvirta jatkaa.

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.