
Aloitteita arvioidaan järven tilan ja käytön sekä hankkeen toteutettavuuden perusteella. Arvioinnissa nousevat etusijalle aloitteet, joissa järven tila on heikko tai selkeästi heikentynyt ja se on luotettavasti osoitettu. Merkitystä on myös sillä, että järvi on tärkeä virkistyskäytön tai luonnonsuojelun kohde ja aloitteen toteuttaminen perustuu paikalliseen osallistumiseen ja yksimielisyyteen tai luonnonsuojelulakiin.
Menetelmää on testattu Uudenmaan ympäristökeskuksessa ja Mäntsälän kunnassa ja sitä käytetään parhaillaan Espoon 21 järven kunnostustarpeen arvioinnissa. Menetelmää kehitetään myös soveltuvaksi EU:n vesipuitedirektiivin edellyttämään vesienhoidon suunnitteluun.
Sivuilla on myös hoito- tai kunnostushanketta suunnittelevien käyttöön soveltuva "pisteytystaulukko". Sen avulla järven kunnostus- tai hoitohanketta valmistelevat henkilöt tai yhdistykset voivat itsekin arvioida järvensä kunnostuksen tai hoidon soveltuvuutta valtion rahoitettavaksi sekä taustatietojen riittävyyttä hankkeen rahoitukseen ja aloittamiseen.
Arviointikriteereihin voi tutustua täällä
Lähde: Suomen ympäristökeskus
0 comments:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.