p

Ikiroudan sulaminen tundralla on ilmastonmuutoksen aikapommi

Maapallon pohjoisilla alueilla olevien ikiroutaisten soiden sulaminen on päästämässä ilmakehään valtavan määrän hiilidioksidia ja metaania. Tuoreen tutkimuksen mukaan jatkuessaan ilmiö johtaisi ilmastonmuutokseen, joka ei enää olisi ihmisen hallittavissa, kertoi YLE uutiset.

Ilmastotutkijat ovat viime aikoina kiistelleet, miten ilmaston lämpenemisen takia sulava ikirouta vaikuttaa lämpenemisen jatkumiseen. Eräiden tutkijoiden mielestä lämpenemisen ansiosta pohjoisten alueiden kasvit kasvavat voimakkaammin, jolloin ne sitoisivat itseensä sulavasta maasta vapautuvat kasvihuonekaasut. Tuoreen tutkimuksen mukaan näin ei pitkällä aikavälillä valitettavasti käy.

Floridan yliopiston professori Ted Schuur on tehnyt tutkimuksia Alaskan Eight Mile -järvellä. Hänen tutkimuksensa tulokset on julkaistu Nature-tiedelehdessä.

Lämpenevä ilmasto on sulattanut Kanadan, Alaskan, Pohjois-Euroopan ja Siperian ikiroutaa jo yli 15 vuotta.

Maapallolla on yhteensä 13 miljoonaa neliökilometriä koko jääkauden jälkeisen ajan jäässä ollutta tundramaata, joka on pääasiassa turvesuota. Alue sulaa hiljalleen eteläreunaltaan.

Scheerin mukaan maapallon lämpeneminen on saatava pysähtymään heti, koska jatkuva lämpeneminen kiihdyttää tundran sulamista, mikä taas vastaavasti lisää ilmaston lämpenemistä. Ihmisen toiminnasta tulevat päästöt ovat ainakin teoriassa hallittavissa, mutta tundra-alueen luontoa ei ihminen hallitse.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.