p

Carteret saarilla - ensimmäiset ilmastopakolaiset

Ensimmäinen koko yhteisön evakuointi on alkanut Carteret saarilla Papua- Uudessa- Guineassa ihmisen aiheuttaman ilmastonlämpenemisen seurauksena - mutta tuskin kukaan on huomannut -, kirjoittaa George Monbiot Guardianissa.

Merenpinnan noususta johtuen viiden perheen isät on muuttanut Bougainvilleen pohjustamaan täydellistä evakuointia. Tekijöitä ovat mangrovemetsien häviäminen ja vulkaaninen toiminta, mutta suurin ongelma näyttää olevan merenpinnan nousu. Korkeimpaan kohtaan Carteret saarilla merenpinnasta on vain 170 cm. Viime vuosina toistuvat tulvat ovat tuhonneet saarelaisten kasvimaat ja puutarhat, jolloin elämisen jatkaminen on käynyt mahdottomaksi.

Kolme viikkoa sitten se tapahtui, ensimmäinen koko kansan evakuointi ihmisen aiheuttaman ilmastonlämpenemisen seurauksena. Siitä kirjoitti Ecologist ja Solomon Times. Missä kaikki? 

Luonnollisen ilmastonmuutoksen vuoksi ihmiset ovat joutuneet muuttamaan asuinsijoiltaan jo kymmeniä tuhansia vuosia esim. aavikoitumisen vuoksi. Mutta tämä on tiettävästi ensimmäinen kerta kun koko kansa joutuu jättämään kotinsa ihmisen aiheuttaman ilmastonlämpenemisen seurauksena.

Carteret saarilla ihmisten määrä on pieni, asukkaita n. tuhat, mutta se ennakoi tulevaa. Todennäköisesti merenpinnan nousu tulevaisuudessa tulee ajamaan ihmiset kodeistaan rannikkojen kaupungeista ja alavilta alueilta. Silloin puhutaankin valtavista ihmismääristä.

Näinhän se menee, luin Monbiotin artikkelin jo viime viikon vaihteessa - "mutta tuskin kukaan on huomannut" -, näin kävi minullekin, kunnes WWF julkaisi eilen raporttinsa Ilmastopakolaisuus uhkaa miljoonia ihmisiä Korallikolmiossa, muistui ko. artikkeli mieleeni.  

Katastrofi on alkanut.

Kuva: Ecologist

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.