p

Ydinvoimayhtiö vakoili järjestelmällisesti Greenpeacea Ranskassa

Ranskassa paljastui viime viikolla, että valtion energiamonopoli EdF oli tunkeutunut Greenpeacen tietoverkkoihin. Kaksi EdF:n johtoportaan jäsentä sekä yhtiön palkkaaman yksityisen etsivätoimisto Karguksen toimitusjohtaja ja kaksi työntekijää ovat syytettyinä vakoilusta. Yksi työntekijä on jo tunnustanut rikoksen. Eilen paljastui lisäksi, että Greenpeacen käytössä olevaa varastotilaa on vakoiltu Nantesissa Ranskassa. EdF omistaa kaikki 58 Ranskassa toimivaa ydinreaktoria, kertoo Greenpeace tiedotteessaan.

Vakoilun paljastuttua Ranskan poliisin tietoverkkorikoksia tutkiva erikoisyksikkö teki tarkastuksen Greenpeacen toimistolla, jolloin vakoilu osoittautui laajaksi ja järjestelmälliseksi. Greenpeacen tietoverkkoon oli asennettu vakoiluohjelma, jonka Karguksen tietokoneasiantuntija oli luonut nimenomaan tätä tarkoitusta varten. EdF:n turvallisuusjohtajan kassakaapista löytyi CD-levy, joka sisältää Ranskan Greenpeacen entisen kampanjapäällikön Yannick Jadotin tietokoneella olleita tiedostoja sekä kuvankaappauksia hänen tietokoneensa näytöltä.

Ranskan ydinvoimateollisuus, johon kuuluvat valtion omistamat EdF ja Areva, markkinoi uusia ydinreaktoreitaan presidentti Sarkozyn johdolla voimakkaasti kaikkialla maailmassa arabimaista Yhdysvaltoihin ja Intiasta Etelä-Afrikkaan. EdF on ymmärrettävästi peloissaan siitä, että Greenpeace paljastaa sen laiminlyönnit.

”Skandaali osoittaa, miten paljon ydinteollisuus pelkää omien salaisuuksiensa paljastumista. Greenpeace on Ranskassa muun muassa paljastanut radioaktiivisen jätteen säilytyspaikkojen vuotavan, dokumentoinut ranskalaisten uraanikaivosten aiheuttamia ympäristökatastrofeja Ranskan entisissä siirtomaissa, pitänyt esillä Flamanvilleen rakenteilla olevan EPR-ydinreaktorin turvallisuuspuutteita sekä kritisoinut vaarallisia plutoniumkuljetuksia”, Greenpeacen energiavastaava Lauri Myllyvirta sanoo.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.