p

Ydinvoimavastainen maanlaajuinen kampanja

Selvä enemmistö suomalaisista ei halua uutta ydinvoimaa. Suuret energiayhtiöt ja muutamat johtavat poliitikot ovat kuitenkin luoneet vaikutelman, että ydinvoimahankkeet murjotaan läpi riippumatta ihmisten tahdosta, riskeistä ja siitä, että parempia ratkaisuja on tarjolla. 

Suomesta ollaan tekemässä uusilla reaktorihankkeilla maailman suurinta ydinjätteen tuottajaa henkeä kohti. Ydinvoiman lisääminen johtaisi sähkön vientiin ulkomaille, mutta ei juuri vähentäisi ilmastopäästöjä Suomessa. Lopullinen päätös tehdään eduskunnassa noin vuoden kuluttua. Nyt on aika vaikuttaa, ja me haluamme sinut mukaan. Tule vaatimaan ydinvoiman tilalle riittäviä päästövähennyksiä ja uusiutuvaa energiaa, kehottaa ydinvoima.net sivullaan.

Tiedotustilaisuudessa pääpuhujana ollut Suomalaisen tiedeakatemian pääsihteeri, professori ja geologi Matti Saarnisto, kertoi olevansa liikkeellä ydinvoimaa vastaan etupäässä geologisen koulutuksensa takia. Hän on tehnyt geologisen raportin Posiva Oy:n hakemukseen rakentaa ydinjätteen loppusijoituspaikka Eurajoen Olkiluotoon, kertoo HS nettisivullaan.

Saarniston raportista ei ollut otettu kuitenkaan kaikkia näkökohtia huomioon. "Kerroin raportissa, kansainvälisiin selvityksiin nojaten, että ikirouta voi Olkiluodossa painua 750 metrin syvyyteen, mikä tekee maaperästä hyvin epävakaan. Hakemuksessaan Posiva esittää, että ikirouta voi tunkeutua vain 182 metriin. Jätekapselit on tarkoitus upottaa 420 metrin syvyyteen."

Huhtikuussa eduskunta käsittelee hallituksen ilmasto- ja energiastrategiaa, joka tähtää riittämättömiin päästövähennyksiin, sivuuttaa monia kestäviä energiaratkaisuja ja pakkosyöttää ydinvoimaa. Mielenosoitusta seuraava päivä, 26.4., on Tshernobylin onnettomuuden vuosipäivä.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.