p

Merenpinnan nousu metreittäin vuosisadan loppuun mennessä mahdollista

Merenpinnan korkeuden aiemmista nopeista ja voimakkaista vaihteluista on saatu uutta tutkimustietoa. Nature-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan merenpinta nousi peräti 2–3 metriä viimeisten jääkausien välisenä aikana, 50–100 vuoden aikana. Tahti tarkoittaa 5 senttimetrin vuotuista merenpinnan nousua.

Vastaavia hyppäyksiä merenpinnan korkeudessa on aiemmin tunnettu vain jääkausien lopun lämpenemisen yhteydessä. Tällöin sulavaa jäätä on ollut massiivisia määriä. Viimeisin jääkausien välinen aika, noin 121 000 vuotta sitten, oli kuitenkin lämpimämmän ajan jakso, jonka jäätilanne on todennäköisesti vastannut nykyistä. Kaikkiaan merenpinnan korkeuden 121 000 vuotta sitten arvioidaan olleen huomattavasti korkeampi ja maapallon keskilämpötilan paria astetta nykyistä lämpimämpi.

Tutkimusryhmää johtaneen Paul Blanchonin mukaan on vaikea kuvitella mitään muuta syytä merenpinnan äkilliseen nousuun kuin jäätiköiden sulaminen. Ottaen huomioon tuolloin valinneet samantyyppiset ilmasto-olosuhteet, Blancon ei näe miksei vastaavaa voisi tapahtua nykyaikanakin. 

Tutkimusryhmä teki havainnon tutkiessaan koralliriuttojen fossiileja Meksikossa, alueella, jossa seismiset olosuhteet ovat poikkeuksellisen vakaat. Koralliriutat ovat siten saaneet kasvaa rauhassa satoja tuhansia vuosia. Vastaavia paikkoja korallien tutkimiseen on maailmassa harvassa. 

Merenpinnan nousu ilmaston lämmetessä on puhuttanut tiedeyhteisöä paljon viime vuosina. Vuonna 2007 julkaistu, Hallitustenvälisen ilmastopaneelin (IPCC) raportti arvioi merenpinnan nousevan vuosisadan loppuun mennessä 0,11 metristä 0,64 metriin. Useat sittemmin julkaistut tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet arvion olevan varsin varovainen. 

Lähde: Ilmasto.org

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.