p

Merenkulun aiheuttamia terveysriskejä aliarvioidaan

Guardian.co.uk:n artikkelin mukaan Iso-Britannian ja muita Euroopan hallituksia on syytetty terveysriskien aliarvioimisesta, joita meriliikenne aiheuttaa päästöillään. Tutkimus osoittaa, että yksi "jättiläismäinen" konttialus tuottaa syöpää ja astmaa aiheuttavia päästöjä yhtä paljon kuin 50 miljoonaa autoa.
Konttialus. Kuva Pixabay

Tiedot perustuvat merenkulkualalta saatuihin moottorin koon ja käytetyn polttoaineen laatuun joita tyypillisesti käytetään aluksissa. Vertailtaessa niitä autojen päästöihin, niin vain 15 maailman suurimman aluksen päästöt vastaavat suuruudeltaan yhtä paljon kuin maailman 760 miljoonaa autoa. Polttoöljy jota aluksissa käytetään on jopa 2000 kertainen rikkipitoisuudeltaan verrattuna USA:ssa ja EU:ssa autoissa käytettyyn diesel polttoaineeseen. Maailman merillä seilaa n. 90 000 kontti- ja rahtialusta.

 Yhdysvaltalainen (EPA) tutkimus osoitti, että 90 000 rahti- ja konttialuksen päästöt aiheuttavat 60 000 kuolemantapausta vuodessa.

Laskelmat perustuvat maailman suurimpien laivojen dieselmoottoreihin (85790KW), jotka toimivat 280 päivää vuodessa ja tuottavat 5200 tonnia päästöjä. "On mahdotonta hyväksyä, että merenkulku on edelleen yksi eniten saastuttava teollisuudenala maailmassa", sanoo tiedottaja Simon Birkett, Campaign for Clean Air:ista, Lontoosta.

Lukuina 
  • Maailman suurimmat konttialuksen tehot ovat 109000 hv. ja moottorit painaa 2300 tonnia. 
  • Jokainen alus toimii 24 h./vrk. noin 280 päivänä vuodessa. 
  • N. 90000 kontti- ja rahtialusta seilaa maailman merillä. 
  • Alukset vastaa 18-30% kaikista maailman typpioksidi päästöistä (NOx) ja 9% maailman rikkioksidi (SOx) päästöistä. 
  • Yksi suuri alus voi tuottaa n. 5000 tonnia rikkioksidi (SOx) päästöjä vuodessa. 
  • 70% alusten päästöistä kulkeutuu 400 km maa-alueille. 
  • 85% kaikista aluksien päästöistä on pohjoisella pallonpuoliskolla. 
  • Alukset vastaa 3,5%: sta 4%:iin kaikista ilmastonmuutoksen päästöistä.  

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.