p

Kanadan öljyhiekka

Huhtikuu 2009. Kanadan öljyhiekka uhkaa miljoonia muuttolintuja. Jopa 166 miljoonaa lintukuolemaa Albertassa seuraavien 50-60 vuoden aikana, kerrotaan Worldwatch Instituten sivulla.

Kysymyksessä on maailman suurimmat öljyhiekkaesiintymät jotka sijaitsevat Albertassa Kanadassa. Alueella on todettu olevan 174 biljoonaa barrelia öljyä, ja kooltaan alue on 141 000 km². Shellin, BP:n ja muiden öljy-yhtiöiden mielestä alueen öljyhiekkaan sitoutuneen raakaöljyn volyymi on niin valtava, että se tekee Kanadasta maailman toiseksi suurimman raakaöljyn toimittajan heti Saudi-Arabian jälkeen.

Bitumi on sitoutunut hiekanjyväsiin ja tätä kutsutaan öljyhiekaksi. Öljyhiekassa maailmanlaajuisesti olevan öljyn määrä on samaa suuruusluokkaa tavanomaisen maaöljyn määrän kanssa. Öljyhiekkaa on alettu käyttämään vasta 1980-luvun jälkeen, koska sitä on tavallista maaöljyä vaikeampi hyödyntää.
Jos kaikki Albertan öljyhiekka varannot hyödynnetään, se johtaisi 980 gigatonnin CO2 päästöihin. Tämä vastaa arviolta sitä, että CO2-päästöt nousisivat 49 - 65 miljoonasosaan, eli 490 - 650 ppm:an, kun yleisesti 430 - 450 ppm:an CO2 pitoisuutta pidetään jo liian korkeana. Öljyhiekan jalostamisen ympäristövaikutukset ovat myös suuremmat kuin tavallisessa öljyntuotannossa. Albertan öljyhiekka-alue näyttää kuin meteoriitin törmäyksen aiheuttaman tuhon jäljiltä.

Kartta Albertan öljyhiekka-alueesta


 Kartta: Wikipedia

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.