p

Kaakkois-Aasian talous romahtaa ilmaston lämmetessä

Kaakkois-Aasian maat ovat  kaikkein heikoimmassa asemassa ilmastonmuutoksen vaikutuksille, kertoo Aasian kehityspankki uudessa raportissaan. Raportin mukaan Indonesia, Filippiinit, Thaimaa ja Vietnam kokevat suurimmat ilmastonlämpenemisen vaikutukset. Maiden taloudelliset menetykset olisivat yli 6% vuosituotannosta.

Ellei Ilmastonlämpenemistä saada kuriin, niin maiden riisin tuotanto vähenee dramaattisesti ja uhkaa elintarviketurvaa. Raportti nimeää pahimmaksi uhkakuvaksi merenpinnan nousun ja ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat myrskyt sekä rannikkoa suojaavan mangrovemetsän tuhoutumisen. Filippiinien ja Indonesian rannikot ovat alavia ja niillä asuu suuret määrät ihmisiä, jotka joutuisivat lähtemään kodeistaan. Lisäksi raportti korostaa, että malaria, dengue- ja muut sairaudet lisääntyisivät. 

Raportissa suositellaan Kaakkois-Aasian maita siirtymään päästöttömään energiatuotantoon ja sademetsien suojeluun, joka samanaikaisesti vahvistaisi taloutta, loisi uusia työpaikkoja, vähentäisi köyhyyttä, suojelisi haavoittuvia yhteisöjä ja vähentäisi päästöjä. Myös vesihuollon- ja kastelujärjestelmien parantamista raportissa suositellaan.

Öljypalmuviljelmien laajentaminen, metsien hakkuut ja metsäpalot aiheuttavat suurimman (3/4) osan alueen kasvihuonepäästöistä.

Kaakkois-Aasiassa asuu n. 9-10% maapallon väestöstä.

Lue lisää: Asian Development Bank>>  (engl)

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.