p

Euroopan parlamentti äänesti laittoman puun sääntelystä - Tärkeä askel maailman metsille

Euroopan parlamentin täysistunto äänesti tänään merkittävästä uudesta lainsäädännöstä laittoman puun poistamiseksi EU:n markkinoilta. Ympäristöjärjestöt ovat kampanjoineet vuosia lain puolesta. Parlamentti tuki ympäristökomiteansa suosituksia laittoman puun kontrolloimiseksi. Maa- ja metsätalousministerien tulee nyt päättää lain etenemisestä ennen kesää, ja EU:n on saatava laki voimaan vuoden loppuun mennessä, jotta kuluttajat voisivat olla varmoja EU:ssa myytävien puutuotteiden laillisuudesta.Euroopan parlamentti on parantanut komission lakiehdotusta merkittävästi vaatimalla yrityksiltä puun laillisuuden osoittamista kaupoissa ja kehittämällä EU:n laajuiset puitteet lain rikkomisesta aiheutuville sanktioille. Tällä hetkellä arviolta 19 prosenttia EU:n tuontipuusta tulee laittomista hakkuista, mikä hävittää metsiä, pahentaa ilmastonmuutosta, tuhoaa luonnon monimuotoisuutta sekä kärjistää köyhyyttä ja sosiaalisia jännitteitä kehitysmaissa.

"Tämän päivän äänestys vei EU:n askeleen lähemmäksi laittoman puun poistamista markkinoilta. Laki tekee selväksi yritysten vastuun myymistään tuotteista ja auttaa EU:ta pienentämään maailmaan metsiin kohdistuvaa jalanjälkeään," sanoo Sebastien Risso, Greenpeacen metsäpoliittinen johtaja EU:ssa.

“Maa- ja metsätalousministerien tulee nyt vastata Euroopan parlamentin ja kansalaisten kutsuun ja aloittaa laittomien puutuotteiden tiukka sääntely. Greenpeace odottaa puheenjohtajamaa Tsekin varmistavan, että lainsäädäntö otetaan nopeasti käyttöön, " Risso lisää.

Myös WWF:n ja Maan ystävien (pdf) tilaaman mielipidekyselyn mukaan 92% vastaajista tukee kunnianhimoisen laittoman puun lainsäädännön hyväksymistä EU:ssa. 

Parlamentin odotetaan huomenna hyväksyvän myös päätöslauselman, joka vaatii EU:lta johtajuutta metsäkadon vähentämisessä osana Kööpenhaminan ilmastoneuvotteluja. Euroopan parlamentti on ehdottanut uutta kansainvälistä rahoitussuunnitelmaa ja monenkeskisen metsärahaston perustamista metsäkadon ja metsien köyhtymisen pysäyttämiseksi 2020 mennessä. Metsien hävittäminen aiheuttaa noin viidenneksen maailman kasvihuonekaasupäästöistä. 

Greenpeace tukee parlamentin suosituksia ja vaatii Euroopan unionia ja muita teollistuneita maita sitoutumaan 30 miljardin euron vuosittaiseen rahoitukseen metsäkadon ja metsien köyhtymisen pysäyttämiseksi erityisesti Amazonilla, Kongon altaan alueella ja Kaakkois-Aasiassa.

Lähde: Greenpeace
Kuva: Mongabay.com

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.