p

YK: Väestönkasvu ja ilmastonmuutos pahentavat vesipulaa

Makeasta vedestä uhkaa tulla eri kriisien kulminaatiopiste etenkin kehitysmaissa, YK:n uudessa raportissa todetaan.Maailman väestö kasvaa yli 7 miljardin vuoden 2012 alussa, ja YK:n ennusteen mukaan ihmisiä on vuoteen 2050 mennessä jo 9 miljardia. Väestönkasvu tapahtuu lähes yksinomaan kehitysmaissa.

Köyhimpiä maita lukuunottamatta arvioidaan lapsiluvun putoavan lähelle väestönkasvun pysähtymistä, mikä on tapahtunut useimmissa teollistuneissa maissa jo 1900-luvun lopulla. Lapsiluvun lasku on tärkeä oletus ennusteessa, ja sen toteutumatta jääminen nopeuttaisi väestönkasvua huomattavasti.

Yli kahden miljardin ihmisen väestönkasvu 40 vuoden sisällä on kuitenkin huomattava rasite sekä ympäristön kannalta että sosiaalisesti. Makean veden saatavuus on suuri ongelma kaupunkien kasvaessa.

Istanbulissa alkaa 16. maaliskuuta YK:n alaisen maailman vesifoorumin kokous, jonka aluksi julkaistaan “Water in a Changing World” -raportti. Raportin mukaan väestönkasvun lisäksi myös ilmastonmuutos tuottaa ongelmia vedensaannille, kirjoittaa AFP.

Vesipulasta suuria kustannuksia

Teollistuminen ja kaupungistuminen kehitysmaissa on aiheuttanut makean veden varastojen hupenemista ja samalla myös saastumista. Seurauksena on kustannusten nousu, mikä vahingoittaa taloutta ja pahentaa ruokakriisiä.

Vesipula vaivaa asutuskeskuksia maailmalla jo nyt, ja vettä otetaan käyttöön sellaisista varastoista, jotka eivät uusiudu sateiden myötä, AFP:n artikkelissa todetaan. Tutkijat ovat myös varoitelleet suurten jokien kuivumisesta ilmaston lämmetessä.

Vesipula aiheuttaa suuria taloudellisia menetyksiä, raportissa puhutaan sadoista miljardeista dollareista vuosittain. Lisäksi turvallisuus ja yhteiskunnallinen vakaus voivat horjua, jos kilpailu vesivaroista kiihtyy, eikä vettä ole ihmisten saatavilla riittävästi.

Lähde: Kepa

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.