p

Vuosi 2008 kymmenen lämpimämmän vuoden joukossa

bekkerister on Joulukuu 17th, 2008

Maailman ilmatieteen järjestö WMO arvioi, että vuodesta 2008 tulee kymmeneksi lämpimin vuosi vuoden 1850 jälkeen. WMO:n mukaan vuonna 2008 maapallon keskilämpötila oli 0,31 astetta vuosien 1961 - 1990 keskiarvoa (14,0 astetta) lämpimämpi.

Globaali keskilämpötila oli vuonna 2008 alhaisin 2000-luvulla. Syynä tähän pidetään La Niña -ilmiötä, joka kehittyi vuoden 2007 loppupuolella. La Niñan aikana meriveden pintalämpötila laskee Tyynenmeren keski- ja itäosassa. La Niña -tilanne on kuitenkin heikentynyt, eikä se tällä hetkellä enää oleellisesti vaikuta ilmastoon.

“Vaikka vuosi on ollut viime vuosia viileämpi, se ei tarkoita ilmastonmuutoksen hidastumista. Täytyy muistaa, että tämäkin vuosi on kymmenen lämpimämmän vuoden joukossa, vaikka La Niña -ilmiö on vaimentanut ihmiskunnan aiheuttaman ilmastonmuutoksen vaikutusta,” Ilmatieteen laitoksen johtaja Mikko Alestalo toteaa.

Arktisen merijään pinta-ala kutistui kesäaikana lähes yhtä pieneksi kuin ennätysvuonna 2007. Jään pinta-ala kutistui 4,67 miljoonaan neliökilometriin. Jään ohuudesta johtuen jään kokonaistilavuus oli pienempi kuin aiempina vuosina. Arktisen merijään pinta-ala on satelliittimittausten mukaan vähentynyt tasaisesti viimeisten 30 vuoden aikana etenkin kesäisin.

Sään ääri-ilmiöt vaihtelivat

Myös sään ääri-ilmiöt, kuten tuhoisat tulvat, vakavat kuivuuskaudet, lumimyrskyt, helleaallot sekä ajoittaiset kylmyydet vaivasivat eri puolilla maailmaa. Eri puolilla Eurooppaa vuonna 2008 keskilämpötilat olivat normaalia korkeampia. Suuressa osassa Siperiaa ja Skandinaviaa viime talvi oli poikkeuksellisen lämmin. Tammi- ja helmikuu olivat leutoja kaikkialla Euroopassa, mutta esimerkiksi pohjoismaissa talvi oli lämpimin sitten mittausten aloittamisen jälkeen. Paikoin kuukausikeskilämpötilat olivat jopa seitsemän astetta normaalia lämpimämpiä. Tämän vastakohtana talvi oli suuressa osaa Euraasian mannerta poikkeuksellisen kylmä. Esimerkiksi Turkissa tammikuu oli kylmin viiteenkymmeneen vuoteen. Kylmyys aiheutti myös kuolonuhreja esimerkiksi Kiinassa ja Afganistanissa.

Pahin trooppinen sykloni, Nargis, oli tuhoisin Aasiaan vuoden 1991 jälkeen osunut sykloni. Se osui Myanmariin toukokuussa tappaen lähes 78 000 ihmistä ja tuhoten tuhansia koteja. Atlantilla muodostui yhteensä 16 nimettyä trooppista myrskyä, joista kahdeksan kehittyi hurrikaaneiksi. Viisi näistä oli voimakkaita ja paljon tuhoa aiheuttaneita. Pahimmat tuhot aiheuttivat hurrikaanit Hanna, Ike ja Gustav, jotka rantautuivat Yhdysvaltoihin ja Kuubaan.
Tiedot pohjautuvat WMO:n kokoamiin alustaviin tilastoihin, joita WMO on kerännyt kansallisilta meteorologisilta laitoksilta, myös Suomen Ilmatieteen laitokselta. Lopulliset tiedot julkaistaan maaliskuussa, jolloin WMO julkaisee vuosittaisen selvityksensä edellisen vuoden säätilastoista.

Lähde: Ilmatieteenlaitos

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.