p

Valtameristä voi saada rajattomasti puhdasta energiaa

Lockheed Martin  yhdysvaltalainen lentokone-, raketti- ja avaruusalan yritys on saanut epätavallista huomiota jättikokoisen vesiputken kehittäjänä. Tämä ei tietenkään ole mikään tavallinen vesiputki vaan olennainen osa Ocean Thermal Energy Conversion (OTEC) teknologiaa. Tarkoitus on hyödyntää merien lämpökerroksia energiatuotantoon.


OTEC-teknologiassa meren lämmin pintavesi lämmittää nestettä, esimerkiksi ammoniakkia   joka kiehuu matalassa lämpötilassa. Kiehuva ammoniakki pyörittää höyryturbiinia, jonka jälkeen se jäähdytetään kylmällä vedellä uudelleen nesteeksi.

Lockheedin insinöörien haasteena on kehittää massiivinen lasikuituputki n. 1000 metriä pitkä ja halkaisijaltaan 4 metriä.

Ajatuksen merien lämpökerrosten käyttämiseksi sähköntuotantoon ehdotti ensimmäisen kerran Ranskalainen fyysikko Jacques d’Arsonval jo vuonna 1881, mutta se ei siihen aikaan saanut paljon huomiota, kunnes vasta 1970 luvulla öljykriisin aikaan ehdotus nousi uudelleen esille. Lockheed oli mukana rakentamassa Havaijille 50 kW:n OTEC voimalaa v. 1979. Vuonna 1981 Japanilaiset rakensivat 120 kW:n pilottivoimalan Nauru saarelle.

Nyt kohonneet polttoainekustannukset ovat elvyttäneen kiinnostuksen tähän laiminlyötyyn vanhaan tekniikkaan. Syyskuussa Department of Energy (USA:n energiaministeriö) myönsi 600000 dollaria Lockheed Martinille uuden sukupolven vesiputken kehittämiseen.

Vesiputkitekniikalla voidaan rakentaa kelluvia offshore-lauttoja joiden tuotantoteho voi olla parhaimmillaan jopa 500 MW sähköenergiaa. Sähköenergia lautoilta johdetaan merenalaista kaapelia pitkin rannikolla olevaan sähköverkkoon. Vesiputkitekniikasta on myös mahdollisuus tulla suurimmaksi uusiutuvan energian tuotantotavaksi maailmassa.

Lockheedin ensimmäinen tavoite on rakentaa testauslaitos. Lockheed yhteistyössä havaijilaisen Makai Ocean Engineering -yhtiön kanssa aikoo rakentaa 10 - 20 megawatin laitoksen Havaijin lähistölle, jonka pitäisi käynnistyä 4 - 6 vuoden kuluttua. Laitos kierrättäisi vettä 1000 metriä pitkässä ja 4 metriä halkaisijaltaan olevassa putkessa.

Lähde ja kuva: NewScientist

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.