p

Uusi raportti planeettamme tulevaisuudesta

Kansainväliset sopimukset ilmastonmuutoksen estämiseksi ovat toistaiseksi olleet hyödyttömiä, sanoo brittiläinen insinöörien yhteisjärjestö Institution of Mechanical Engineers (IMechE). Järjestö on laatinut laajan raportin ilmastonmuutoksesta.

Kioton ilmastosopimus on järjestön mielestä epäonnistunut tyystin, sillä kasvihuonekaasujen päästöt kasvavat jatkuvasti. IMechE esittää, että valtioiden tulisi aloittaa päättäväiset toimet, jotta ilmastonmuutoksen väistämättömiin seurauksiin ehditään varautua.

Järjestö ei missään tapauksessa halua vähätellä päästöjen vähentämisen merkitystä. Päästöjen vähentäminen on ihmiskunnan säilymisen elinehto, järjestö arvioi. Järjestö haluaa kuitenkin muistuttaa, kuinka huonosti vähentäminen todellisuudessa onnistuu.

Raportin mukaan on myös realistista odottaa, että ihmiskunta käyttää fossiilisia polttoaineita niin kauan kuin niitä riittää.

Jos ennusteet ilmastonmuutoksen etenemisestä pitävät paikkansa, esimerkiksi Britanniassa merenpinta voi nousta 150 vuodessa seitsemän metriä. Jos mitään ei tehdä, suuri osa Lontoosta olisi veden alla. On realismia varautua siihen, että huomattavia maa-alueita joudutaan hylkäämään ja muidenkin suojaaminen maksaa suuria summia, raportissa todetaan.

Insinöörijärjestö muistuttaa, että mikäli merenpinta nousee huomattavasti, suuri osa rantavaltioiden infrastuktuurista pitää rakentaa uudelleen. Esimerkiksi monet voimalaitokset, tiet ja rautatiet ovat rannoilla.

Järjestö huomauttaa, että vaikka 150 vuotta vaikuttaa pitkältä ajalta, rakentamisen kannalta se ei ole pitkä. Esimerkiksi Lontoon maanalaisesta osia on rakennettu jo 1860-luvulla. Nykyajan insinöörit suunnittelevat kaiken aikaa projekteja, joiden elinkaari ulottuu tämän vuosisadan loppuun.

Raportista kertoi YLE Uutiset

Koko IMechE:n Englannin kielinen raportti on ladattavissa tästä  (pdf)

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.