p

Trooppiset biopolttoaineet tuhoavat ympäristöä

Posted by bekkerister on Joulukuu 3rd, 2008

Trooppisista biopolttoaineista, kuten palmuöljystä, ei saa millään ympäristöystävällistä tuotetta, kertoo tuore tutkimus.

Palmuöljyä tuotetaan lähinnä Indonesiassa ja Malesiassa, missä plantaasien tieltä on poistettava suuret määrät metsää. Metsän hävittäminen tapahtuu yleensä polttamalla. Uuden tutkimuksen mukaan kestää vähintään 75 vuotta ennen kuin plantaasien palmuöljy on säästänyt yhtä paljon ilmastopäästöjä kuin polttaminen aiheuttaa.

Latinalaisessa Amerikassa metsiä raivataan soijantuotannon tieltä. Soija on kuitenkin laadultaan vielä huonompi biopolttoaine kuin palmuöljy.

Tutkimuksessa asetetaan kyseenalaiseksi se logiikka, jolla länsimaat pyrkivät saamaan aikaan päästövähennyksiä biopolttoaineiden kautta. Biopolttoaineiden tuotannon aikaansaaminen aiheuttaa siis valtavat ilmastopäästöt, jotka jäävät tuottajamaiden kontolle. Polttoaineen ostavat länsimaat voivat kuitata päästövähennyksiä. Tutkijoiden mukaan parasta ilmastopäästöjen vähennystä olisi tukea metsien uudelleenistutusta.

Palmuöljyplantaasien ympäristöystävällisyys on kyseenalainen myös eliöstön näkökulmasta. Poistettavan sademetsän lajit katoavat lähes kokonaan. Plantaaseilla elää noin joka kuudes sademetsän eläinlaji, kasveista tietysti vieläkin harvempi. Plantaaseilla voivat esiintyä muutenkin yleiset lajit, mutta harvinaiset, kuten sumatrantiikeri, katoavat.

Tutkimus on julkaistu tiedelehdessä Conservation Biology. Asiasta kertoo YLE Uutiset.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.