p

Suomenlahdelle on syntymässä happikato

bekkerister on Maaliskuu 25th, 2009

Varsinaiselta Itämereltä on virrannut suolapitoista vettä Suomenlahdelle, joka on aiheuttanut voimakkaan vesien kerrostuneisuuden. Siitä seuraa, että kevään ja kesän kuluessa happi saattaa loppua pohjanläheisestä vesikerroksesta Suomenlahdella. Pohjanläheiset fosfaattipitoisuudet ovat jo kasvaneet. Kampamaneetteja löytyi nyt vähemmän kuin tammikuussa. Niitä tavattiin myös itäiseltä Suomenlahdelta Haapasaaren edustalta, jonka arvellaan johtuvan suolapitoisuuden kasvamisesta.

Aranda palasi takaisin Helsinkiin keskiviikkoaamuna kolmen päivän (23.─24.3.) Suomenlahden tutkimusmatkaltaan. Se kattoi Suomenlahden avomerialueen Hangosta Haapasaareen. Sillä tutkittiin Suomenlahden suola-, happi- ja ravinnepitoisuuksia sekä kartoitettiin kampamaneettien esiintymistä.

Varsinaiselta Itämereltä on työntynyt suolaista vettä Suomenlahden syvänteisiin aina Loviisan edustalle saakka. Pohjanläheinen suolapitoisuus on noussut tammikuuhun verrattuna 2─2,5 promillea, jonka seurauksena Suomenlahdelle on syntynyt pohjan ja pinnan läheiset vesikerrokset. Suolapitoisuuden aiheuttama vesikerroksien tiheyserot estävät niitä sekoittumasta, jolloin happi vähitellen kuluu loppuun pohjanläheisestä vesikerroksesta.

Suomenlahden ravinnepitoisuuksissa ei ole tapahtunut muutoksia lukuun ottamatta pohjanläheisen vesimassan fosfaattipitoisuuksien kasvua.

Kampamaneetteja löytyi nyt vähemmän kuin tammikuussa. Niitä tavattiin ensimmäistä kertaa myös itäiseltä Suomenlahdelta Haapasaaren edustalta. Suolapitoisuuden kasvu on luultavasti mahdollistanut kampamaneettien leviämisen idemmäksi Suomenlahdella. Kampamaneetteja kerättiin laboratorio- ja kasvatuskokeita varten.

Lähde: Suomen ympäristökeskus

*****************************************************

WWF esittää: Fosfaatilliset pesuaineet kiellettävä kaikissa Itämeren rantavaltioissa

Fosfaatittomat pesuaineet ovat yleistyneet Suomessa merkittävästi viimeisen vuoden aikana. WWF esittää, että vesistöjä rehevöittävien fosfaatillisten pesuaineiden myynti kiellettäisiin kokonaan kaikissa Itämeren rantavaltioissa. WWF vetosi huhtikuussa 2008 pesuainevalmistajiin, jotta ne luopuisivat vapaaehtoisesti fosfaattien käytöstä pesuaineissaan.

Lue koko tiedote WWF:n sivulta


0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.