p

Suomen kaupunkiympäristössä mahdollisuuksia aurinko- ja tuulienergialle

bekkerister on Maaliskuu 5th, 2009

Teknillisen korkeakoulun energiatekniikan laitoksella viime vuonna tehty markkina- ja teknologiakartoitus osoittaa, että Suomen kaupungeissa voidaan hyödyntää muun muassa aurinko- ja tuulienergiaa nykyistä enemmän. Tekesin Kestävä yhdyskunta -ohjelman rahoittaman tutkimuksen mukaan aurinko- ja tuulienergia sopivat Suomen urbaaniin ympäristöön paremmin kuin aiemmin on luultu. Auringon vuosisäteilyn voimakkuus on Suomen rannikoilla – etenkin pääkaupunkiseudulla ja Turussa – yhtä hyvä kuin Pohjois-Saksassa.

Aurinkokennoilla ja pinnoitteilla voidaan myös korvata muita rakennusmateriaaleja. ”Tämä tuo osaltaan säästöä rakennuskuluihin ja vaihtoehtoja energiatehokkaiksi ratkaisuiksi kuluttajatasolla”, sanoo Teknillisen korkeakoulun opettava tutkija Jukka Paatero.

Tuulivoimasta on keskusteltu Suomessa lähinnä suurten, keskitettyjen ratkaisujen näkökulmasta. Tuulivoimaa voidaan tuottaa myös pienillä ja yksinkertaisilla, urbaaniin ympäristöön soveltuvilla turbiineilla. Yhdysvalloissa alle 10 kilowatin vaaka-akseliset turbiinit ovat menestyneet erityisen hyvin tuulisilla haja-asutusalueilla edullisen hintansa vuoksi. Suomalaisessa kaupunkiympäristössä vaaka-akseliset turbiinit sopivat parhaiten rannikon tuntumassa oleville omakotitaloalueille. Hieman kalliimmat pystyakseliset turbiinit soveltuvat hyvin myös tiheämmin rakennettuun ympäristöön.

Suomen lainsäädäntö ei ole kaupungissa tuotetulle tuulienergialle myönteinen varsinkaan kaavoituksen osalta. Tuulivoiman katsotaan tarvitsevan runsaasti tilaa, aiheuttavan melua ja pilaavan maiseman. ”Kysyntä on kuitenkin kasvamassa myös Suomessa. Pienvoimaloiden potentiaalinen käyttöympäristö voisi löytyä mökkimaisemista”, Paatero toteaa.

Tekesin Kestävä yhdyskunta -ohjelma panostaa vuosien 2007–2012 aikana alan yritysten ja yhteisöjen kanssa noin sata miljoonaa euroa rakennus- ja kiinteistöalan sekä energia- ja ympäristöalan liiketoiminnan kehittämiseen. Ohjelman tavoitteena on synnyttää merkittävästi uutta ja uudistuvaa liiketoimintaa kestävien ja energiatehokkaiden alueiden ja rakennusten suunnittelussa, rakentamisessa ja ylläpidossa sekä niiden korjauksessa.

Lähde: Tekes

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.