p

Suomen Etelämanner-tutkimusasema Aboa täyttää 20 vuotta

bekkerister on Tammikuu 28th, 2009

Maanantaina 2.2.2009 Suomen Etelämanner-tutkimusasema Aboa täyttää 20 vuotta. Suomi rakensi oman tutkimusaseman, Aboan, Etelämantereelle vuonna 1989. Aboalla on juuri tällä hetkelläkin retkikunta.

Tieteelliseen tutkimukseen liittyvä toiminta on edellytys Suomen läsnäololle Etelämantereella. Tutkimusasemalla tehdään muun muassa ilmakehä-, lumi- ja jäätutkimusta, jotka keskittyvät globaaleihin ilmiöihin. Ilmatieteen laitokseen vuoden 2009 alussa siirtynyt Suomen Etelämanner-logistiikka, FINNARP, huolehtii tutkimusasema Aboan ylläpidosta ja Suomen Etelämanner-tutkimusretkikuntien järjestämisestä.

Viimeisten 20 vuoden aikana Suomi on järjestänyt Etelämantereelle 14 tutkimusretkikuntaa, joiden aikana on tehty kenttäretkiä aina yli 200 kilometrin etäisyydelle tutkimusasema Aboasta. Suomen Etelämanner-tutkimuksen tutkimusstrategia painottaa panostamista tutkimuksen vahvoille alueille, kansainväliseen Etelämanner sopimusjärjestelmään liittyvään yhteistyöhön osallistumista ja Suomen oman tutkimusaseman ylläpitoa ja retkikuntien järjestämistä.

Retkikunta parhaillaan Aboalla

Tällä hetkellä Aboalla on nelimiehinen retkikunta. Sen päätavoitteena on talven aikana kertyneiden mittaustulosten talteenotto, mittalaitteiden ja niiden vaatimien energiajärjestelmien huolto, sekä tutkimusaseman ja varastojen kunnon tarkastus Madridin pöytäkirjan vaatimusten mukaisesti.  Suomen Etelämanner-tutkimusretkikunta FINNARP lähti huolto- ja tutkimusmatkalle varhain aamulla 5. tammikuuta.

Työskentelyolosuhteet ankarat

Aboa sijaitsee läntisellä Kuningatar Maudin maalla (73°03′E, 013°25′L) noin 120 kilometrin päässä mereltä sisämaahan Vestfjellan vuoristossa, Basen nimisellä nunatakilla. Retkikunnat työskentelevät eteläisen pallonpuoliskon kesän eli marras-helmikuun välisenä aikana. - Silloin olosuhteet ovat suotuisimmillaan lämpötilan pysytellessä 0 ja -25 pakkasasteen välissä. Tuolloin alueella on myös koko ajan valoisaa auringon pysytellessä horisontin yläpuolella. Joskus olosuhteet muuttuvat kuitenkin äärimmäisen ankariksi. Silloin myrskytuulet voivat puhaltaa jopa 45 m/s, kertoo Aboan tutkimusasemalla parhaillaan työskentelevä logistiikkapäällikkö Mika Kalakoski.

Aseman peruskorjaus ja laajennus tehtiin etelän kesän 2002/2003 aikana. Tavoitteena oli juuri retkikuntien työskentelyolosuhteiden parantaminen ja toisaalta ympärivuotisten energiajärjestelmien kehittäminen siten, että etelän talven aikana tutkimukset jatkuvat automaattisten mittauslaitteiden varassa.

Lähde: Ilmatieteenlaitos

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.