p

Ruokittavia suita riittää


Se oli joskus -70 luvun alkupuolella kun luin ensimmäisen kerran ilmastonmuutosta, energiatuotantoa ja -kulutusta, sekä luonnonvarojen tuhlailevaa käyttöä käsittelevän kirjan. En harmikseni muista ko. kirjan nimeä sen enempää kuin kirjoittajaakaan. Jonkinlainen hämärä muistikuva on, että kirjan kirjoittaja olisi ollut saksalainen tiedemies?

Kirjassa mainittiin mm. ilmastonlämpenemisen olevan tulossa mikäli ihmiskunta jatkaa samankaltaista “kulutusjuhlaa” kuin jo -70 luvulla oli. Teoksen tekijä oli huolissaan energian- ja luonnonvarojen liian suuresta käytöstä, ihmiskunnan kasvavasta määrästä, sekä myös valtavista kertyvistä jätemääristä joita ihminen toiminnallaan aiheuttaa.

Nyt n. 35 vuotta jälkeenpäin täytyy ihmetellä, ettei mitään ole opittu eikä mikään ole muuttunut kestävämpään suuntaan tiedon lisääntymisestä huolimatta, vaan päin vastoin. On tultu tilanteeseen jossa ympäristömme on romahtamisen partaalla, luonnonvarat loppumassa ja ilmasto lämpenemässä nopeammin kuin koskaan aikaisemmin maapallon historiassa. Seuraukset ovat nähtävissä joka puolella planeettaa. Tilannetta ei suinkaan ole helpottanut se, että ihmiskunnan määrä tuon ajan n. neljästä miljardista on lisääntynyt nykyiseen lähes 6,8 miljardiin. Ruokittavia suita riittää ja lisääntyy jatkuvasti n. 80 miljoonalla joka vuosi.

Luonnonvarojen kulutus ylittää jo neljälläkymmenellä prosentilla maapallon tuotantokyvyn, eli biokapasiteetin. Maapallolla elää tälläkin hetkellä FAO:n mukaan n. miljardi ihmistä jotka näkevät nälkää, kuitenkin meillä länsimaissa UNEP:n mukaan heitetään puolet tuotetusta ruoasta roskikseen, tai jätetään muuten käyttämättä, tarkoittaen koko ravintoketjua, alkutuotannosta - loppukäyttöön, jotain on pielessä ja pahasti. UNEP:n mukaan maapallo pystyisi ruokkimaan lähes kymmenen miljardia ihmistä.

Siis liikakulutamme, ja sillä on myös vaikutuksensa ilmastonlämpenemiseen sekä luonnon monimuotoisuuden vähenemiseen.

Oikeus ruokaan on YK-sopimuksissa tunnustettu ihmisoikeus. Silti joka seitsemäs ihminen näkee nälkää. Tilanteen korjaaminen edellyttää rajuja muutoksia ruuantuotantoon, -jakeluun ja -kulutukseen sekä kansainvälisiin kauppasääntöihin.

Yleinen käsityshän on, ettei ruoka riitä nykyiten ja kasvavan ihmismäärän ruokkimiseen, UNEP:in raportin mukaan riittää. Edelleen pitää paikkansa jo kauan sitten, usein toistamani, Mahatma Gandhin toteamus; “Maapallo pystyy meidät kaikki elättämään, mutta ihmisen ahneuteen sekään ei pysty vastaamaan”.

Ruokaa on kunnioitettava, sillä ei saa leikkiä, eikä sitä saa heittää menemään, oli aikoinaan hyvä ja pätevä vanhempien ihmisten neuvo, sitä pitäisi tänä paivänäkin noudattaa.

Jo on aikoihin eletty kun n. 50 % tuotetusta ruoasta heitetään roskikseen. Ruoan kokonaiskulutusta voidaan siis vähentää länsimaissa huomattavasti järkeistämällä koko ravintoketju, jolla on myös suuri vaikutus luonnonvarojen riittävyyteen ja ilmastonmuutokseen. Olisikohan aika muuttaa kulutustottumuksiamme tuhlailevasta tavastamme käyttää luonnonvaroja?

Ai niin, kukas sen jätteisiin heitetyn ruoan maksaa?

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.