p

Olkiluodon tappiot syy luopua uusista reaktorihankkeista

bekkerister on Tammikuu 28th, 2009

Olkiluodon ydinvoimahankkeeseen osallistuvan Siemensin mukaan TVO tulee vaatimaan reaktoria rakentavalta Areva-Siemens-koalitiolta 2,4 miljardin euron korvausta reaktorin myöhästymisestä. TVO:n korvausvaatimuksen lisäksi reaktorin rakentajille on tullut myöhästymisestä suoria kuluja ainakin 1,5 miljardia euroa. Reaktorin kauppahinta oli noin kolme miljardia euroa.  

“Kävi TVO:n ja Areva-Siemensin välisessä kiistassa kuinka vain, on selvää, että ainakin toinen kiistan osapuolista kärsii tähtitieteelliset taloudelliset tappiot hankkeessa. TVO voi vaatia korvauksia, koska Olkiluoto 3 -hankkeen kaupan ehdot olivat täysin poikkeukselliset. Uusissa ydinvoimahankkeissa samanlaista hintatakuuta ei olisi tarjolla, vaan kustannusten ylitykset jäisivät suomalaisen investoijan maksettaviksi”, Greenpeacen energiakampanjoitsija Lauri Myllyvirta muistuttaa.

“Riippuvaisuus TVO:n riskialttiista ydinvoimaseikkailusta tulee maksamaan suomalaisille sähkön käyttäjille kolme miljardia euroa, eli 600 euroa henkeä kohden, eikä näitä tappioita korvaa kukaan. Jos Olkiluoto 3:a ei olisi koskaan alettu rakentaa, samassa ajassa olisi hyvin ehditty rakentaa vastaava määrä uusiutuvaan energiaan perustuvaa sähköntuotantoa. Toisin kuin vuosikymmenen kestävät ydinvoimahankkeet, joiden kustannukset yleensä kaksin- tai kolminkertaistuvat hankkeen aikana, uusiutuvan energian hankkeet ovat nopeita toteuttaa ja pysyvät hyvin budjetissaan”, Myllyvirta jatkaa.

Suuria suomalaisia sähkön käyttäjiä edustavan Elfin arvio Olkiluoto 3:n myöhästymisen kustannuksista

Greenpeacen tiedote TVO:n viivyttelystä Olkiluodon turvallisuusrikkeisiin puuttumisessa

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.