p

Olkiluodon hitsauksissa jälleen laiminlyöntejä

Posted by bekkerister on Lokakuu 31st, 2008

Säteilyturvakeskuksen tarkastuksessa paljastui syyskuussa, että reaktorirakennuksen teräsvuorausta hitsattiin jälleen kerran määräysten vastaisella menetelmällä. STUK määräsi hitsaustyöt lopetettaviksi, mutta muutaman viikon kuluttua selvisi, että määräystä ei ollut noudatettu. TVO:n ja Arevan valvonta epäonnistui taas rikkomusten estämisessä.

Säteilyturvakeskuksen tämän vuoden toista vuosineljännestä koskevassa ydinturvallisuusraportissa kerrotaan myös, että laitoksen pääjäähdytysjärjestelmän putkista ei saatu toisellakaan yrityksellä vaatimusten mukaisia. Säteilyturvakeskus kuitenkin harkitsee edelleen niiden hyväksymistä.

“Säteilyturvakeskuksen kompromissilinja on kostautumassa jälleen kerran. Puolalainen konepaja on hitsannut väärillä menetelmillä jo yli kaksi vuotta sitten. Ala-arvoista työtä ei ole tehty uudelleen, vaan tyydytty korjauksiin. Tämä näyttää opettavan alihankkijoille, että turvallisuusnormien kiertäminen on mahdollista. Laiminlyöntejä kertyy niin paljon, että kaikkien havaitseminen on epätodennäköistä. Pahimmillaan huomaamatta jäänyt laiminlyönti voi johtaa ydinonnettomuuteen jossain vaiheessa reaktorille suunnitellun 60 vuoden käyttöiän aikana”, Greenpeacen energiakampanjoitsija Lauri Myllyvirta varoittaa.

“Olkiluoto 3 on vähintään 1,5 miljardia euroa yli budjetin ja kolme vuotta myöhässä. Reaktorin aikaansaamat päästövähennykset ovat murto-osa eduskunnalle väitetystä ja myöhästymisen takia siitä ei ole mitään apua Kioton päästötavoitteen saavuttamisessa. Myöhästymisestä aiheutuu sähkön käyttäjille kolmen miljardin euron kulut. Lyhyesti sanottuna: kaikki perusteet ydinvoiman lisärakentamiselle ovat romuttuneet Olkiluoto 3 -hankkeen myötä”, Myllyvirta summaa.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.