p

Napa-alueet sulavat ennakoitua rajummin

bekkerister on Helmikuu 26th, 2009

Tuore tutkimus paljastaa napa-alueiden sulamisesta uusia, huolestuttavia piirteitä. Etelämantereen jääpeite on sulamassa nopeasti myös merenpinnan alta. Länsi-Antarktiksen sulaminen puolestaan uhkaa nostaa merenpintaa enemmän kuin tutkijat ovat osanneet ennustaa.

Kansainvälisen polaarivuoden raportti on tuhansien tutkijoiden kaksi vuotta kestänyt työ. Raportin laatimiseen on osallistunut tutkijoita 60 maasta.

Raportin alustavassa versiossa todetaan, että veden lämpötila on muuttunut selvästi mannerjään meren alla olevan osan ympäristössä. Tämä viittaa siihen, että merenalainen jää olisi sulamassa nopeammin kuin aiemmin on oletettu.

Merenalaisen jään sulaminen on vasta osa polaarivuoden raportin huolestuttavia löydöksiä. Merkille pantavaa on myös Etelämantereen länsiosan nopea sulaminen. Satelliittihavaintojen mukaan monet Etelämantereen jäätiköt ovat sulamisen myötä alkaneet liikkua kiihtyvällä nopeudella merta kohti. Esimerkiksi länsi-Antarktiksen suurin jäätikkö Pine Island -jäätikö liikkuu raportin mukaan nyt 40 prosenttia nopeammin kuin 1970-luvulla. Smithin jäätikön liikkumisnopeus on kiihtynyt 83 prosenttia.

Tutkijat uskovat, että jäätiköiden liikkuminen johtuu siitä, että meressä kelluvat, 200 - 300 metriä paksut jäähyllyt ovat sulamassa. Normaalisti jäähyllyt hidastaisivat jäätiköiden liikettä.

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC ennusti vuonna 2007, että merenpinta nousee tämän vuosisadan aikana 18 - 58 senttiä. IPCC ei kuitenkaan osannut ottaa huomioon jäätiköiden sulamista. Etelämantereella tehtyjen uusien havaintojen valossa ennusteeseen on lisättävä 10 - 20 senttiä, tutkijat toteavat. Jos läntisellä Antarktiksella tapahtuu merkittävämpi jäätikön romahdus, ennuste nousee ainakin metrillä.

Polaarivuoden tutkijat totesivat myös, että Grönlannin jääpeitteen sulaminen on kiihtynyt.

Uutisesta kertoi: Yle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.