p

Maailman johtavat luonnonsuojelun asiantuntijat Barcelonassa

Posted by bekkerister on Lokakuu 9th, 2008

IUCN:n eli Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton neljäs maailmankongressi on meneillään Espanjan Barcelonassa. Maailman suurimpaan luonnonsuojelualan kokoukseen osallistuu seitsemän tuhatta edustajaa eri valtioista, yritysmaailmasta, kansalaisjärjestöistä sekä YK:n alajärjestöistä.

Kongressin pääaiheita ovat ilmastoasiat, luonnon ja ihmisen hyvinvoinnin yhteys sekä luonnon monimuotoisuuden turvaaminen. Kongressin luonnonsuojelufoorumin sadoissa tapahtumissa on tietoa muun muassa suojelualueiden hoidosta, kestävästä luontomatkailusta, merien ja lajien suojelusta sekä yritysmaailman hankkeista luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseksi.

Tilaisuudessa hyväksytään IUCN:n toimintaohjelma “Kohti kestävää tulevaisuutta”. Vuodet 2009-2012 kattavan ohjelman mukaan IUCN edistää ilmastonmuutoksen torjuntaa luonnon monimuotoisuuden keinoin, ekologisesti kestävien energian tuotantojärjestelmien käyttöönottoa sekä luonnon monimuotoisuuden huomioimista niin talouspolitiikassa kuin yritysten toiminnassa.

Ankerias uhanalaiseksi

IUCN on julkistanut kongressissa tuoreen uhanalaisten lajien luettelon (Red List).   Luettelossa on arvioitu kaikkiaan 45 000 lajin uhanalaisuus. Luku on 2,5% kaikista maailman tunnetuista lajeista. Arvioiduista lajeista reilusti yli kolmasosa eli 38% on uhanalaisia ja 2% kokonaan hävinneitä.

Suomessakin esiintyvistä lajeista ankerias on nyt päätynyt uhanalaisten lajien joukkoon. Suojelutyön ansiosta tilanne on kuitenkin parantunut 37 nisäkkään, kuten Afrikannorsun, kohdalla. Suomen seuraava lajien uhanalaisuustarkastelu valmistuu vuonna 2010.

Maailman suurin luonnonsuojelujärjestö

IUCN on luonnonsuojelualan suurin järjestö, joka edistää luonnon monimuotoisuuden suojelua ja luonnon ekologisesti kestävää käyttöä. IUCN on muun muassa luonut luokittelujärjestelmän maailman luonnonsuojelualueille. Tuhansien asiantuntijoiden työ näkyy järjestön komissioissa, joista Suomen kannalta merkittävimmät ovat suojelualuekomissio World Commission on Protected Areas (WCPA) ja lajien säilymistä edistävä komissio Species Survival Commission (SSC).

Suomesta 5.-14. lokakuuta järjestettävään kongressiin osallistuu muun muassa Suomen IUCN-komitean jäseniä ympäristöministeriöstä, Suomen luonnonsuojeluliitosta, Natur och Miljöstä sekä Metsähallituksen luontopalveluista. Komitean puheenjohtaja Marina von Weissenberg ympäristöministeriöstä on ehdolla yhdelle Länsi-Euroopan kolmesta IUCN:n hallituspaikalle.

Lähde: Ympäristöministeriö

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.