p

Kasvihuonekaasujen määrä kasvaa edelleen

Kasvihuonekaasujen tasot ovat jatkaneet kasvuaan ilmakehässä. Tulosten mukaan vuonna 2007 saavutettiin uusi ennätys ilmakehän hiilidioksidipitoisuuksissa. Maailman Ilmatieteen järjestön WMO:n julkaisemat tulokset ovat huolestuttavia, sillä kasvihuonekaasujen päästöt jatkavat tasaisesti nousuaan ilmastonmuutoksen vastaisesta taistelusta huolimatta.

Ilmakehän kasvihuonekaasujen pitoisuudet saavuttivat viime vuonna jälleen uuden ennätystason. Viimeisimpien tietojen mukaan hiilidioksidin määrä ilmakehässä lisääntyi 0,5 prosentilla vuodesta 2006. Hiilidioksidia on nyt ilmakehässä 383,1 miljoonasosaa (ppm).Myös muiden kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat. Esimerkiksi metaanipitoisuudet ylittivät aikaisemmat vuosiennätykset, vaikka metaanipitoisuuksien kasvu pysyi lähes paikallaan vuosina 1998-2006. Tarkkaa syytä metaanipäästöjen uuteen kasvuun ei vielä tiedetä, sillä se voi johtua joko päästöjen kasvusta vai nielun heikkenemisestä.

1950-luvun puolivälistä hiilidioksidipitoisuudet ovat nousseet yhteensä 37 prosenttia. Väestönkasvu ja kaupungistuminen lisäävät fossiilisten polttoaineiden käyttöä jatkuvasti. Samalla metsien hakkuiden myötä hiilidioksidia ei sitoudu yhtä suuria määriä kasvillisuuteen. Arvioiden mukaan vuosi 2008 tulee sijoittumaan tilastossa kymmenen lämpimimmän vuoden joukkoon. Eräs vaikuttava tekijä on viimetalvinen La Nina -ilmiö, joka laski lämpötiloja etenkin Tyynenmeren alueella. “Ilmaston luonnollinen vaihtelu on peittänyt kasvihuonekaasujen lisääntymisen vaikutusta. Tämä vaihtelu joinakin vuosina vahvistaa ja joinakin vaimentaa ihmisen aiheuttamaa muutosta. Ilmakehän lämpeneminen näkyy kuitenkin selvästi pitkistä havaintosarjoista”, Ilmatieteen laitoksen johtaja Mikko Alestalo toteaa.

Kasvihuonekaasupitoisuuksia mitataan myös Suomen GAW-asemalla WMOn Global Atmosphere Watch (GAW) -asemilla mitataan kasvihuonekaasujen pitoisuuksia ilmakehässä. Tällaisia asemia on maailmassa 25. Suomessa Ilmatieteen laitos mittaa jatkuvatoimisesti kasvihuonekaasujen pitoisuuksia Sammaltunturin laella Pallastunturien alueella. “Myös Pallas-Sodankylän GAW-asemalla on havaittu kasvihuonekaasujen pitoisuuksien kasvu”, toteaa erikoistutkija Tuula Aalto Ilmatieteen laitoksesta.

Elokuuhun 2008 mennessä tehtyjen pitoisuusmittauksien mukaan merkittävimmän kasvihuonekaasun, hiilidioksidin, pitoisuus kasvaa 0,5 prosenttia vuodessa. Viimeisimpinä vuosina pitoisuuden kasvu on ollut hieman suurempaa kuin 1990-luvulla. Metaanipitoisuuden kasvu pääosin vuoden 2007 aikana havaittiin myös Lapissa, mutta vuoden 2008 aikana pitoisuuden kasvu ei ole enää ollut niin selvää kuin edellisenä vuonna.

Lähde: Ilmatieteenlaitos

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.