p

Kahden asteen tavoite ei riitä vaarallisen ilmastonmuutoksen estämiseksi

bekkerister on Joulukuu 30th, 2008

Uusi julkaisu Tällberg Foundation:in  johtohahmoilta ravistelee nykyisen ilmastopolitiikan peruspilareita. “Provokaatioksi” nimeämässään kirjoituksessa Bo Ekman, Johan Rockström ja Anders Wijkman perustelevat miksei kahden asteen tavoite riitä ja miksi teollisuusmaiden tulee vähentää päästöjä 70 % vuoteen 2020 mennessä. Pidemmän ajan tavoitteena tulee olla nollapäästöt.

Ilmaston lämpenemisen rajoittaminen  kahteen asteeseen on ollut kansainvälisen ilmastopolitiikan tavoite jo vuosikymmenen. Sen on ajateltu estävän ns. vaarallisen ilmastonmuutoksen. Kansainväliset YK:n ilmastoneuvottelut, joita käytiin viimeeksi Puolan Poznanissa, tähtäävät parhaillaan 25 - 40 % päästövähennyksiin vuoteen 2020 mennessä.

Kirjoittajat argumentoivat, että merkittävää uutta tietoa ilmastonmuutoksen etenemisestä ja seurauksien kiihtyvästä tahdista on ilmestynyt kahden viime vuoden aikana. Viimeisin, ilmastopolitiikan tieteellisenä pohjana pidetty IPCC:n raportti julkaistiin vuonna 2006 eikä siihen ole ennätetty sisällyttää uusimpia tutkimustuloksia. Esimerkiksi arktisen jäätikön sulamisvauhti ja ikiroudan peittämiltä tundra-alueilta vapautuvan metaanin määrä ovat viime vuosina ylittäneet useimmat arviot.

Julkaisutilaisuudessa Poznanin ilmastokokouksen yhteydessä kirjoittajat halusivat painottaa päättäjille viimeisimmän tutkimustiedon hälyttävyyttä. Vaarallisen ilmastonmuutoksen raja saattaa uusimman tiedon valossa hyvinkin olla matalammalla kuin on arveltu. Saatamme myös saavuttaa rajan nopeammin kuin on osattu ennustaa. Vastaavanlaisia viestejä on kuultu myös mm. Tyndall Centre:n, UK’s Hadley Centre:n ja NASA:n tutkijiolta.

Tällberg Foundation tunnetaan ilmastonmuutoskeskustelun ajatuspajana ja korkean luokan keskustelutilaisuuksien järjestäjänä. Tunnetuin tilaisuus on vuosittain satoja ilmastoasiantuntijoita kokoava Tällberg Forum. Foorumista on poikinut useita uraauurtavia avauksia kuten 350-kampanja, jonka mukaan kasvihuonekaasujen turvallinen pitoisuus ilmakehässä on jo ylitetty ja taso täytyy saada nykyistä alhaisemmaksi.

Lähde: Ilmasto.org

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.