p

Jäämerestä pulppuaa metaania ilmakehään

Ilmaston lämpenemisen pelätyin seuraus on merenalaisten metaanivarastojen vuotaminen ilmakehään. Nyt tutkijat ovat havainneet Huippuvuorten edustalla satoja vedenalaisia lähteitä, jotka pulputtavat metaania ilmaan.

Merten pohjaan on varastoitunut niin paljon metaania, että sen tyhjentyminen ilmakehään johtaisi katastrofaaliseen ilmaston lämpenemiseen.

Jäämereltä löytyneet metaanivuodot ovatkin nostaneet esiin pelkoja siitä, että metaanivarastojen tyhjentyminen olisi alkanut.

Tutkijat eivät kuitenkaan usko, että nyt havaituilla vuodoilla olisi näin suoraa yhteyttä ilmaston lämpenemiseen.

Tutkijoiden mukaan metaanipäästöt voivat olla luonnollinen ilmiö, joka liittyy alueen bakteerien toimintaan. Metaanipäästöjen kiihtyminen voi liittyä bakteeritoiminnan lisääntymiseen, mikä voi puolestaan johtua ilmaston lämpenemisestä ja ikiroutakerroksessa tapahtuneista muutoksista.

Aikaisemmin myös venäläiset tutkijat ovat havainneet tavallista korkeampia metaanipäästöjä Lena-joen suistossa Siperiassa. Usein merenpohjasta pulppuava metaani joutuu veden pintakerroksissa bakteerien ravinnoksi, mutta täällä metaani pulisi suurina kuplina pintaan ja vapautui suoraan ilmaan.

Tutkijoiden mukaan metaanin vapautumisen riski on todellinen, mutta syytä paniikkiin ei ole. Metaanivuotojen kehitystä aiotaan kuitenkin seurata tarkoin. Huippuvuorilta otetut vesi-, ilma- ja metaaninäytteet lähetetään laboratorioihin isotooppitutkimuksia varten. Tulosten pitäisi kertoa, mistä metaani on peräisin ja kuinka paljon sitä vapautuu ilmakehään.

Metaanivuodoista kertoi Helsingin Sanomat

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.