p

Itä-Aasian ruskehtava saastepilvi

bekkerister on Tammikuu 23rd, 2009

Itäisen Aasian taivasta himmentävä ruskehtava saastepilvi on noin kahdelta kolmasosaltaan peräisin orgaanisen materiaalin polttamisesta, vain yksi kolmannes tulee fossiilisista polttoaineista, osoittaa ruotsalaisvetoisen kansainvälisen tutkimusryhmän raportti. Saastepilven hiilihiukkaset tulevat miljoonista pienistä nuotioista, joissa poltetaan puuta, oksia, olkia ja karjanlantaa. Alkuperä on tärkeää tuntea, jotta voidaan estää tämän ihmisten terveyttä haittaavan pilven syntyminen.

Saastepilvi peittää talviaikaan laajat alueet Etelä-Aasiassa ja Intian valtamerellä ja sen alkuperää on pitkään yritetty selvittää. Nyt julkaistu tulos perustuu hiili-14-isotoopin suhteellisen osuuden mittaamiseen ilmassa olleista hiukkasista. Näytteet kerättiin Intian talvimonsuunin aikaan 1400 metrin korkeudella olevalta vuoren huipulta Intian länsiosassa sekä Intian valtameressä olevasta Malediivien saaristosta.

Hiiltä sisältävän aineksen, sekä fossiilisten polttoaineiden että tuoreiden orgaanisten materiaalien polttaminen tuottaa ilmaan monenlaisten hiiliyhdisteiden lisäksi pieniä hiilipitoisia hiukkasia ja ns. hiilimustaa eli nokea. Nämä hiukkaset ovat hyvin pieniä, paljon alle mikrometrin kokoisia ja pääsevät hengitysilman mukana pitkälle keuhkoihin.

Ne muodostavat vakavan uhkatekijän sekä keuhkojen että sydänverisuonien terveydelle. Sekä Kiinassa että Intiassa tunnetaan hyvin ruskean saastepilven vaikutukset kuolleisuuteen. Hiilimusta on lisäksi syöpää aiheuttava aine.

Analyysi osoitti että kaksi kolmasosaa kaikista hiilipitoisista hiukkasista on lähtöisin tuoreen orgaanisen materiaalin polttamisesta ja hiilimustasta 50-68%. Loput ovat fossiilisista polttoaineista.

Jos saastepilven synnyttävät päästöt saadaan kuriin, saastepilvi voi kadota melko pikaisesti. Hiukkaset säilyvät ilmassa enimmillään joitain viikkoja.

Lähde: Yle tiedeuutiset

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.