p

Ilmasto lämpenee huomattavasti ennusteita nopeammin

bekkerister on Maaliskuu 15th, 2009

Satelliittien ja sääasemien tiedoista koostettu kuva Etelämantereen lämpenemisestä. Lämpeneminen on huomattavasti nopeampaa kuin aikaisemmin on arvioitu.

Ilmaston lämpeneminen on nopeampaa kuin maailman tiedeyhteisö on kyennyt aiemmin ennustamaan, todettiin viime torstaina (12.3)  päättyneessä tutkijakokouksessa Kööpenhaminassa. IPCC:n kaksi vuotta sitten julkistamat lämpenemisen ennusteet ovat toteutumassa oletettuakin voimakkaampina.

Yli 2 000 ilmastotutkijaa oli koolla päivittämässä uusinta ilmastotietoutta. Tietojen kokoaminen on tarpeen, kun maailman johtajien on joulukuussa määrä solmia uusi kansainvälinen sopimus ilmastopäästöjen rajoittamiseksi.

Tutkijat julkistivat vetoomuslistan poliittisille päättäjille. Vetoomuksen tärkein viesti on, että pidättäytymistä ilmaston lämpenemistä estävistä toimista ei enää voi millään tavalla perustella. Ilmastonmuutos on aiheuttamassa peruuttamattomia vaikutuksia koko planeetalle.

Uusimman tietämyksen mukaan maailman merenpintojen nousu on suurempaa kuin IPCC ennustama 18 - 58 senttiä. IPCC ei kyennyt 2007 ennusteessaan laskemaan napajäätiköiden sulamista, joten se jätettiin kokonaan huomiotta. Myös hiilidioksidipäästöt kasvavat selvästi nopeammin kuin aiemmin ennustettiin. Uuden tutkimustiedon mukaan merenpintojen nousu voi olla jopa metrin tämän vuosisadan loppuun mennessä.

Kokouksessa käytti puheenvuoron mm. taloustieteilijä Nicholas Stern, joka vuonna 2006 kohahdutti maailmaa arvioimalla ilmastonmuutoksen vaikutukset talouselämälle. Hän totesi nyt tehneensä laskelmat alakanttiin.

Stern muistutti myös, että ilmastonmuutos näyttää jatkuvan ehtymättömällä voimalla myös ensi vuosisadalla. Tuolloin on realistista olettaa maapallon lämpenevän viisi astetta esiteolliseen aikaan verrattuna. Kun maapallo oli viimeksi yhtä lämmin 30 miljoonaa vuotta sitten, krokotiilien kaltaiset eläimet uiskentelivat napa-alueilla kasvavissa suometsissä.

Tämänlaatuisen lämpenemisen vaikutukset olisivat siis valtaisat ja pakottaisivat jopa miljardit rannikoilla elävät ihmiset muuttamaan kodeistaan, Stern ennusti.

Kokouksessa Britannian ilmatieteen laitos julkisti tutkimuksensa ilmaston lämpenemisen vaikutuksesta Amatsonin sademetsiin. Jos maapallo lämpenee kolme astetta esiteolliseen aikaan verrattuna, sademetsistä katoaisi kolme neljäsosaa.

Lähde: YLE, 

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.