p

Ilmasto lämpenee ennustettua nopeammin

bekkerister on Helmikuu 15th, 2009

Monista vakavista varoituksista huolimatta ilmastonmuutoksen uhka on arvioitu liian pieneksi, sanoi Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n johtaviin tutkijoihin kuuluva Chris Field Stanfordin yliopistosta Yhdysvaltain tieteidenedistämisseuran vuosikokouksessa lauantaina Chicagossa. Ilmastonmuutosta nopeuttavien kasvihuonekaasujen päästöt ovat tällä vuosituhannella kasvaneet nopeammin kuin kukaan on osannut ennustaa.

Ylen nettisivulla kerrotaan, että suurimmat syylliset päästömäärän kasvuun ovat Fieldin mukaan Kiina ja Intia, jotka ovat viime vuosina kasvattaneet huimasti sähköntuotantoaan. Raju tuotannonlisäys perustuu lähes kokonaan  hiilipohjaiseen energiatuotantoon.

Ilmaston lämpeneminen on jo käynnistänyt kehityskulkuja, joiden jatkuminen uhkaa vapauttaa ilmakehään ennennäkemättömän määrän kasvihuonekaasuja. Field on erityisen huolissaan napa-alueiden tundrasta, sademetsien kuivumisesta ja valtameristä.

Tutkijoiden saamien havaintojen mukaan pohjoisten alueiden ikirouta on alkanut sulaa ilmaston lämmetessä. Tundrasoiden sulaminen vapauttaa suuria määriä kasvihuonekaasuja.

Laskelmien mukaan teollisen ajan alusta lähtien ihminen on toimillaan vapauttanut ilmakehään yhteensä 350 miljardia tonnia hiilidioksidia. Fieldin mukaan tundran ikiroutaan on varastoitunut 1 000 miljardia tonnia hiilidioksidia. Pohjoinen napa-alue lämpenee nopeammin kuin mikään muu alue maapallolla.

Sademetsistä Field on huolissaan siksi, että sateisuuden muutosten kautta sademetsäalueet voivat alkaa kuivua. Normaalisti sademetsässä ei voi syttyä metsäpaloa, mutta metsän tarvitsee kuivua vain hiukan, jotta se voi syttyä. Jos sademetsä alkaa palaa, sieltä vapautuu nopeasti valtavat määrät hiilidioksidia.

Valtameret varastoivat normaalisti suuret määrät ilmakehän hiilidioksidia. Uusien tutkimusten mukaan merien kyky imeä itseensä kasvihuonekaasuja heikkenee. Field selittää kehitystä siten, että ilmaston lämpeneminen lisää tuulisuutta. Tuulet sekoittavat pintavettä, jolloin alempien vesikerrosten CO2-pitoisempi vesi tulee pintaan ja ilmakehästä imeytyy vähemmän kaasua veteen. Fieldin mukaan kehitys on johtamassa siihen, että ilmastonmuutos alkaa ruokkimaan itse itseään.

Field huomautti, että viimeaikaiset tutkimukset osoittavat IPCC:n neljännen arviointiraportin aliarvioivan ilmaston lämpenemisen vakavuuden. Seuraava raportti tulee sisältämään huomattavasti vakavampia varoituksia.

Lähde: Yle.  Alkuperäisen uutisen julkaisi Reuters, ja se löytyy täältä

Meristä kuuluu hyvääkin, kertoo Tiede-lehti nettisivullaan

“Valtamerien tuhoista puhutaan niin paljon, että hyvät uutiset jäävät jalkoihin”, totesi meribiologian professori Nancy Knowlton Smithsonian instituutista Yhdysvaltain tieteidenedistämisseuran vuosikokouksessa Chicagossa.

“Menestystarinoita on kuitenkin paljon”, jatkoi valtameritutkimuksen professori Jeremy Jackson kalifornialaisesta Scripps-instituutista.

Jacksonin tutkimusten mukaan esimerkiksi kalastukselta rauhoitetut Tyynenmeren koralliriutat voivat melko hyvin, ja ne myös tuntuvat sietävän muita paremmin ilmastonmuutoksen vaikutuksia.

Hyviä uutisia kertoivat myös Joshua Cinner australialaisesta James Cook –yliopistosta sekä Andrew Rosenberg New Hampshiren yliopistosta.

Molemmat esittelivät onnistuneita esimerkkejä ylikalastuksen hillitsemisestä ja kalakantojen toipumisesta niin Australiassa kuin Yhdysvalloissa. “Suojelun avulla useimmat kalakannat voitaisiin saada elpymään kymmenessä vuodessa,” Rosenberg esitti.

Tutkijat painottavat, etteivät suojeluohjelmat toki ratkaise ilmastonmuutosta, mutta niiden avulla voidaan ostaa ekosysteemeille edes hieman lisää aikaa.


0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.