p

Barack Obaman energiaministeriksi Nobel-palkittu fyysikko

bekkerister on Joulukuu 16th, 2008

Yhdysvaltain uuden hallituksen energiaministeriksi on valittu Nobel-palkittu fyysikko Steven Chu. Maan tuleva presidentti Barack Obama ilmoitti nimityksestä myöhään maanantaina.

Chu on tunnettu ilmastonmuutoksen asiantuntija. Marraskuussa hän kutsui ilmastonmuutosta maailmaa uhkaavaksi äkilliseksi, arvaamattomaksi ja peruuttamattomaksi tuhoksi.

Nimityksen odotetaan muuttavan Yhdysvaltain suhtautumista ilmastonmuutokseen. Maan nykyinen presidentti George Bush myönsi vasta kahdeksanvuotisen valtakautensa lopulla, että ihmisen toiminnalla saattaa olla tekemistä ilmaston lämpenemisen kanssa.

Steven Chu sai Nobelin fysiikan palkinnon vuonna 1997. Tällä hetkellä hän johtaa Kalifornian yliopistossa Berkeleyssä sijaitsevaa Yhdysvaltain energiaosaston kansallista laboratoriota.

Chu saa työparikseen Carol Brownerin, jonka tehtäväksi tulee ohjata Valkoisen talon energia- ja ilmastopolitiikkaa.

Muut energia- ja ympäristöjohtajien joukkoon nimitetyt henkilöt ovat ympäristösuojelusta vastaavan viraston uusi johtaja Lisa Jackson sekä Valkoisen talon ympäristön laadusta vastaavan neuvoston uusi johtaja Nancy Sutley.

Obaman nimittämillä energia- ja ympäristöjohtajilla on merkittävä asema tulevan presidentin tavoitellessa Yhdysvaltain talouden elvyttämistä. Obama on sanonut aikovansa tervehdyttää maan taloutta lisäämällä uudistuvien energiamuotojen käyttöä sekä luomalla miljoonia ympäristöystävällisiä työpaikkoja.

Taustalla on pyrkimys vähentää Yhdysvaltain talouden riippuvuutta öljystä.

Lähde: YLE

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.