p

Ainutlaatuisia koralliriuttoja tuhotaan pohjatrooleilla Norjassa

Posted by bekkerister on Marraskuu 10th, 2008

Norjan ja Ruotsin länsirannikoilla on pitkään tuntemattomana pysynyt biologinen aarre – suuria kylmän veden koralliriuttoja. Riutat ovat yli 1300 tunnetun lajin elinympäristö. Biologit ovat vasta aloittaneet riuttojen kartoittamisen, ja todennäköisesti lajeja on vieläkin enemmän. Pohjatroolit ovat kuitenkin tuhonneet jo 30-50 prosenttia Norjan syvänmeren Lophelia-koralleista – ja tuho jatkuu edelleen.

Vain osa ainutlaatuisista Norjan koralliriutoista on suojeltu. Kaikkia ei ole merkitty edes merikortteihin. Koralliriutat ovat merten sademetsiä, ja niiden suojelu on kaikkien pohjoismaalaisten yhteinen asia.

”Greenpeace vaatii, että kaikki tunnetut koralliriutat on automaattisesti suojeltava”, sanoo Truls Gulowsen, Greenpeacen ohjelmajohtaja Norjassa.

Greenpeacen tavoitteena on luoda mertensuojelualueiden verkosto. Mertensuojelualueet ovat alueita, joilla on kiellettyä kaikki luonnonvaroja hyödyntävät toimet, kuten kalastus ja merenpohjan mineraalien hyödyntäminen. Niiden avulla voitaisiin myös ainutlaatuiset Pohjolan koraalit pelastaa.

Kylmän veden koralleja on koko Atlantin valtameressä, mutta suurimmat ja hienoimmat ovat Norjan vesillä. Norjan rannikolla on maailman tähän mennessä löydetyistä kylmän veden koralliriutoista suurin, Røstrevet Lofoottien ulkopuolella. Se on lähes 40 kilometriä pitkä, kolme kilometriä leveä ja se on 300-400 metrin syvyydessä. Riutta löydettiin vuonna 2002. Tähän mennessä Norjan vesistä on löytynyt 15 suurta koralliriuttaa.

Norjan koralliriutat ovat ainutlaatuisia maailmassa. Maailman suurimman kylmän veden koralliriutan lisäksi, siellä on myös maailman pohjoisin koralliriutta Sørøya Länsi-Finnmarkissa sekä matalimmassa vedessä, 39 metrin syvyydessä, elävä koralliriutta Trondheimin vuonossa. Vanhimmilla riutoilla on ikää 8 500 vuotta.

Myös Ruotsin merialueella on neljä tunnettua koralliriuttaa länsirannikolla Strömstadin läheisyydessä.

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.