p

Jättimäinen jätepyörre Tyynellämerellä

Amerikkalainen valtameritutkija Charles Moore löysi vuonna 1997 sattumalta jättimäisen jätepyörteen Tyyneltämereltä. Hänen mukaansa alueella kelluu jopa sata miljoonaa tonnia jätettä, pääasiassa muovia.

Jätepyörrealueen arvellaan olevan jopa kaksi kertaa Yhdysvaltojen kokoinen, ja muoviroskaa on n. kymmenen metrin paksuudella. Jätepyörteitä on kahdella alueella, ja ne tunnetaan itäisenä ja läntisenä jätepyörteinä.

Maailmassa tuotetaan vuodessa yli 90 miljoonaa tonnia muovia, josta 10 % päätyy meriin, tästä n. 70 % uppoaa ja tuhoaa elämää merenpohjassa, loppuosan jäädessä kellumaan mereen kerääntyen valtavaksi muovisopaksi. Pieni osa muovista tosin ajautuu myös rannikoille mm. Havaijille. Suurin osa merellä olevasta muovisopan aineksista kuten legoista, jalkapalloista, lenkkareista ja muoviankoista on lähtöisin maalta kulkeutuen merivirtojen mukana alueelle maailman meriltä ja rannikoilta, loput tulee laivoista.

Kuvitelmat, että jätepyörrealue olisi kuin muovikoralli tai -saari ovat tutkijoiden mukaan vääriä. Merellä kelluva muovijäte muistuttaa lähinnä muovisoppaa, joka koostuu edellä mainitusta sinne kulkeutuneesta muovijätteestä. Eikä sitä voi havaita satelliiteista, koska se on vedenpinnan alla ja läpinäkyvää, sen voi nähdä ainoastaan laivan kannelta.

Muovi ei kuulu luontoon, eikä mikään luonnon systeemi pysty sitä hajottamaan, aurinko ainoastaan pystyy hajottamaan muovin pieniksi molekyyleiksi. Mikään eliö ei kuitenkaan pysty näitä molekyylejä hajottamaan, vaan ne lopulta tukkivat niitä syövien eläinten ruuansulatus-kanavat. Se tappaa arviolta joka vuosi yli miljoona lintua ja aiheuttaa 100 000:n merinisäkkään kuoleman joiden vatsoista on löytynyt suuria määriä muovia.

Näin jättimäinen jätepyörre tuhoaa hitaasti ja varmasti Tyynenmeren. Seuraavan vuosikymmenen aikana “kaatopaikka-alueen” koon oletetaan kaksinkertaistuvan, ellei kuluttajat vähennä kertakäyttömuovien käyttöä.

Lue myös:
Atlantilla valtava jätepyörre