Nälkiintyneet jääkarhut syövät poikasiaan


Taustaa: Kanadan pohjoisrannikolla kesäaikaisen jään reuna on loitontunut neljässä vuosikymmenessä kaksinkertaiseksi. Viikonloppuna (10.8) havaittu jään reuna oli loitontunut 128 kilometrin päähän rannikolta, kun se vielä 1960-luvulla oli ainoastaan 64 kilometrin päässä. [YLE]

Nälkiintyneet jääkarhut syövät epätoivoissaan omia lajitovereitaan.

Viime viikkojen aikana on raportoitu useita tapauksia, joissa nälkiintyneet jääkarhut ovat tappaneet ja syöneet poikasiaan. Polar Bear International -järjestön mukaan jääkarhujen dramaattisesti lisääntynyt kannibalismi johtuu ilmastonmuutoksesta, joka on tuonut mukanaan leudot talvet, kerrotaan Iltalehdessä.

Kanadan Manitoban luonnonsuojelualueella raportoidaan normaalisti vain yhdestä kahteen vastaavaa tapausta vuodessa. Lyhyen ajan sisällä alueella on havaittu jo neljä karhua, jotka ovat syöneet poikasia. Tämä on kuitenkin hyvin epätavallinen ja harvinainen tapahtuma.

Jääkarhut ovat nälissään, koska ne eivät pääse jäälle pyydystämään hylkeitä leudon sään vuoksi ja nälän tullessa turvautuvat kannibalismiin, syöden omia poikasiaan. Tällä hetkellä meri on edelleen sulana.

"Kaksikymmentä vuotta sitten jääkarhut pääsivät jäälle marraskuun 8 päivänä ja kymmenen vuotta päivämäärä oli siirtynyt jo marraskuun 20 päiväksi",  kertoo tohtori Ian Stirling, joka on tutkinut alueen jääkarhuja yli 35 vuotta.

Nälkäkuoleman pakottamina jääkarhut joutuvat etsimään muuta syötävää, ja helpoiksi uhreiksi joutuvat pienet jääkarhunpoikaset.

Myös Norjassa Svalbardissa on tänä syksynä raportoitu tapaus, jossa uroskarhu söi pienen jääkarhunpoikasen.

Aiheesta enemmän täällä >> (engl.( pdf))

Kuvia  (varoitus: kuvat ovat epämiellyttäviä)

0 kommenttia:

Lähetä kommentti